Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Гроші за вітер

Устина ГРЕЧАНЮК.

Як відомо, від початку року оператори газорозподільних систем (облгази) виставляють українцям два рахунки: один — за спожитий газ, другий — за його розподіл (доставку) споживачеві. Сума в останньому вираховується для кожного домогосподарства окремо залежно від обсягу блакитного палива, використаного протягом минулого газового року (з 1 жовтня по 30 вересня).

ЖИТЕЛЬ Вінниччини Вадим Когут, отримавши платіжку за доставку газу до будинку, в якому ніхто не проживає, зняв відео на свій мобільний телефон. Він розповів, що до хати, яку будує в Іллінцях, два роки тому провів газ. Це обійшлося йому майже 35 тисяч гривень. Роботи у будинку ще тривають, тож у ньому ніхто не живе. Чоловік зняв на відео газовий лічильник, який з 2018-го нарахував 0,299 кубометра газу (стільки використали під час випробування під’єднання), та газовий котел, яким жодного разу не користувалися. «Я отримав платіжку, в якій зазначено, що мені потрібно платити 385 гривень кожного місяця, — каже на камеру чоловік. — Тобто 4650 гривень 20 копійок на рік за постачання газу, яким я ніколи в цьому будинку не користувався». І додає, що у банку 30 січня платежі за доставку газу ще не приймали, а газовики «пригрозили» йому, що відріжуть від газу, якщо не платитиме. «Де таке може бути? В Україні, звісно», — із гіркотою підсумовує мешканець Іллінців.

Своє відео Вадим виклав у соціальній мережі. Його подивилися та прокоментували майже 5,5 мільйона користувачів, майже сім тисяч залишили коментарі. Які? Неважко здогадатись! До речі, чимало людей написали, що у них аналогічна ситуація — газом не користуються вже кілька років, а плату за доставляння їм нарахували. У облгазах — величезні черги, і всім кажуть одне й те саме: хоч ви і не користуєтесь газом, нарахування здійснюється, виходячи з планових обсягів газу для певної групи споживачів.

До речі, щоб продемонструвати своє обурення, під вже знаменитим на всю країну домом Вадима Когута зібрався стихійний мітинг. Місцеві мешканці принесли свої рахунки за доставку та вимагали від влади скасування цієї «плати за вітер», як вони її назвали. Бо ні жодного економічного обґрунтування цих нарахувань, ні пояснення, на що конкретно витрачатимуться ці гроші, ніхто не надав. А найцинічніше те, що людям нікуди скаржитись. Облгази поводяться, як держава у державі. На всі скарги відповідь одна: відключимо газ. Що це, як не рекет під прикриттям можновладців? Адже місцева і центральна влада умивають руки, вони, мовляв, не мають права втручатися у роботу приватних підприємств. То що, країною керують облгази?

Щоб трохи зменшити градус суспільної напруги, минулого вівторка Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд звертатиметься до Нац­регулятора, щоб переглянули тариф на доставку. «Оплата платіжок за транспортування газу тими українцями, які газ не використовують, буде мінімальна, — сказав чільник уряду. — Наприклад, вартість розподілу газу на приготування їжі становитиме 2,8 грн. Також уряд запропонує забезпечити одночасне надходження цих двох платіжок, щоб українцям було зручніше сплачувати за спожиті послуги». Ні Прем’єр, ні інші «слуги» не розуміють, що люди хочуть не подачок, а припинення повного свавілля облгазів, які творять, що заманеться. Не дивно, що у коментарях до відео Вадима Когута було чимало закликів «йти й рознести газконтори». Врешті-решт терпець у людей увірветься.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не впоралися з субсидіями
Читати
Здорожчає холодна вода
Читати
Коронавірусу поки немає
Читати
Пріоритет — Європа
Читати
Ласкаво просять у Монголію...
Читати
Нагороди міністра
Читати
Новий шлях «Укрзалізниці»
Читати
Сальдо — позитивне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове