Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Конституція спокою не дає

Марина ТІШКОВА.

Розпочалася третя, «довга», сесія парламенту. Перший її тиждень ризикує втрапити в історію як вирішальний у розрубуванні земельного «вузла»: вчора розпочався розгляд законопроєкту № 2178-10 щодо відкриття ринку сільгоспугідь. На початку тижня депутати попрацювали над трьома десятками проєктів законів та постанов, ухвалено три закони.

КОНСТИТУЦІЯ знову під прицілом уваги Глави держави. Цього разу В. Зеленський вирішив утілити багаторічну народну мрію і зменшити кількість народних депутатів до 300 осіб і на додаток закріпити в Основному Законі норму про пропорційну виборчу систему. І хоча, як заявляв представник Президента Ф. Веніславський, більшість політичних сил обіцяла у передвиборних програмах скоротити число нардепів, ініціативу В. Зеленського сесійна зала зустріла прохолодно: лише 236 «за». При цьому законопроєкт не оцінили «слуги народу»: на улюблені зелені кнопочки натиснули тільки 197 членів цієї фракції, і навіть знайшлося троє осіб, котрі голосували проти (серед них відомий телевізійний діяч із «групи» дніпропетровського олігарха О. Дубінський), тож довелося заручитися підтримкою «ОПЗЖ», котрій цифра 300 стосовно числа депутатів вельми сподобалася. В чому ж причина? Опозиційні фракції заявили, що «правильні речі робляться в неправильний і незаконний спосіб», наголошуючи на порушенні процедури при розгляді змін до Конституції: цей законопроєкт після висновку Конституційного суду був «політичною волею» відправлений на розгляд сесійної зали, а не в комітет, як належить робити.

Кадрові питання фракція «Слуга народу» рухала дружніше. У відставку подала міністр розвитку громад та територій А. Бабак. Джерела стверджують, що її роботою був незадоволений Прем’єр О. Гончарук, і це рішення назріло вже давно, сама ж екс-міністр назвала причиною свого звільнення «корупціонерів із будівельної галузі». На її місце призначено Д. Шмигаля, котрого підвищили в статусі до віце-прем’єра. Позаторік у січні він став директором найбільшого на Івано-Франківщині виробника електроенергії — Бурштинської ТЕС, яка належить холдингу Р. Ахметова. Торік у серпні В. Зеленський призначив Д. Шмигаля главою Івано-Франківської ОДА, звідки його й перевели на міністерську роботу.

Що ж до власне законотворчого «ужинку», то зроблено крок до легалізації видобутку бурштину — ухвалено законопроєкт стосовно зменшення ставки рентної плати за користування надрами з 25% до 10%. Це, за логікою законотворців, має стимулювати «копачів» до законного видобутку. Для посилення мотивації до легалізації їхньої, по суті, злочинної нині діяльності встановлено пільговий період: до 31 грудня рентна плата за користування надрами становитиме 5%, а весь наступний рік — 8%. Хоча, видається, без сильної політичної волі та жорсткого контролю, розірвання корупційних зв’язків між «копачами» та тими, хто їх «кришує», і перехід перших у законодавче поле самим «пряником» у вигляді зменшення ренти не забезпечити. Бо навіщо платити державі, коли можна цього не робити?..

З метою приведення нашого війська до стандартів НАТО було визнано таким, що втратив чинність, закон про Стройовий статут Збройних сил — як зазначили у профільному комітеті, це не парламентський рівень. Питання, які вирішувалися у ньому, буде відделеговано урядові.

Посилено відповідальність за порушення пожежної безпеки в лісах: штраф від 25 до 50 не-оподатковуваних мінімумів доходів громадян — для звичайних людей і від 50 до 100 — для посадових осіб. Якщо внаслідок таких дій виникла пожежа, доведеться сплатити від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів та від 60 до 120 відповідно.

Чим завершився розгляд земельного законопроєкту, який розпочався, коли цей номер газети готувався до друку, читайте в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не впоралися з субсидіями
Читати
Здорожчає холодна вода
Читати
Коронавірусу поки немає
Читати
Пріоритет — Європа
Читати
Ласкаво просять у Монголію...
Читати
Нагороди міністра
Читати
Новий шлях «Укрзалізниці»
Читати
Сальдо — позитивне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове