Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

 


Версія для друку          До списку статтей

Хрестослів

А в тій торбі — хліб-паляниця… І ще — словарні заморочки для допитливих читачів. Хто відгадає, той і розв’яже нашу торбу — лічилку-жмурилку.

По горизонталі. 2. Багаторічна папоротева рослина з повзучим кореневищем і великими листками. 5. Умовне, символічне зображення якого-небудь поняття, ідеї. 7. Дерев’яна доріжка для гри в кеглі, також спеціальне приміщення з такою доріжкою. 12. Жінка з солом’яно-білуватим волоссям. 13. Окреме спеціально устатковане приміщення на колесах для перевезення пасажирів потягом. 16. Великий келих, чара. 19. Житель стародавньої держави, розташованої на плоскому березі в нижній течії річки Євфрат (нині ці землі розташовані на території Іраку). 20. Електричний побутовий прилад для тривалого зберігання продуктів.

По вертикалі. 1. Одиниця сили виміру якого-небудь природного явища, як-от вітру, землетрусу. 3. Французький письменник, автор сатиричного роману «Гаргантюа і Пантагрюель». 4. Кущистий сірувато-білий лишайник, оленячий мох. 5. Короткі наукові критичні та інші нариси, які відзначаються вишуканістю форми. 6. Довго­хвостий папуга. 7. Велика отруйна змія з плямами на шиї, що водиться в Азії та Африці. 8. Скупчення ягід винограду на одній гілці. 9. Дружина лорда або баронета у Великій Британії. 10. Загальна назва народів, що проживають на всій території Африки на південь від Сахари. 11. Конде-сюр-… — муніципалітет у Франції, у регіоні Нижня Нормандія, департамент Кальвадос. 13. Сильне зміщення суглобових кінців кісток унаслідок травми. 14. Чеський політик та дисидент комуністичного режиму, останній президент Чехословаччини (1989—1992), а також перший президент Чехії (1993—2003). 15. Жорстока, зла, бездушна людина. 16. Наповнене водою штучне річище для судноплавного сполучення між водоймищами та зрошування ґрунтів. 17. Держава на заході Африки, що межує на сході з Нігерією, а на заході — з Того. 18. Зменшено-пестлива назва коня.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Він є у кота, літака і птаха.

2. Допоміжне ручне знаряддя для пересування по воді — довга жердина з лопаттю на кінці.

3. Магометанська релігія, мусульманство.

4. Широка популярність.

5. Помідор.

 

Загадки

У лісі на зиму всі пани поскидали жупани. А що то за один пан, що не скинув зелений жупан?

* * *

Впаде на землю з неба — не розіб’ється, а впаде у воду — розпливеться.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове