Архів
Вівторок,
4 лютого 2020 року

№ 8 (19756)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • Добра новина

Обрії «Фермерської країни»

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

На фото автора: пасічник із Дрогобиччини Микола Гундер проводить майстер-клас з виготовлення свічок.

Львівщина — край давніх сільськогосподарських традицій. Успіхів сільська кооперація досягала тут навіть в умовах польської окупації у тридцятих роках минулого століття. Після проголошення незалежності у регіоні почало розвиватися фермерство.

З ЧАСОМ в області накопичився як позитивний, так і гіркий досвід, що передавався, так би мовити, з рук у руки. Досить часто на спеціальні семінари сільгоспвиробників запрошувала влада… А нещодавно тут запрацював сільськогосподарський дорадчий центр «Фермерська країна».

«Центр допомагатиме дрібним, малим та середнім сільськогосподарським виробникам бути більш ефективними й успішними», — пояснює мету роботи його керівник Павло Дигдало.

«Фермерська країна» має різні напрями діяльності, відповідно надає чимало послуг — у царині рільництва, ягідництва, овочівництва, рибництва, садівництва та дрібного тваринництва, зеленого туризму... В команді працюють професіонали, сертифіковані та офіційно зареєстровані дорадники, що пройшли необхідне навчання. Більшість із них — практики, люди землі, які вчилися на своїх і чужих помилках, а сьогодні є грамотними експертами. Саме вони підкажуть, як у сучасних умовах швидше вигодовувати тварин, які сорти садити на певній ділянці й багато чого іншого.

Ще одним напрямом роботи центру є поради початківцям, зокрема щодо участі у державних програмах підтримки фермерства. Адже не всі аграрії ними користуються, тому що недостатньо поінформовані про це або ж бояться мати справу з державою. Також фермер дістає інформацію, як зареєструвати своє господарство, як виростити продукцію і де її продати.

Офіс дорадчого центру розташований на кільцевій дорозі, в селі Ямпіль. На території поруч офісу планують проводити фермерські ярмарки. Загалом ділянка займає 2,5 гектара, на двох з яких будуть демонстраційні майданчики з різними культурами: лікарські трави, квіти, овочі, ягідники, сади, горіхи…

Частина командних зусиль спрямована на складання туристичних і аграрних маршрутів. Дорадчий центр співпрацює і з об’єднаними територіальними громадами, які стоять перед викликом розвитку своїх економічних складових.

Окрема тема — робота з молоддю, дітьми з профорієнтаційною метою, в якій переважатимуть унікальні майстер-класи… Нещодавно відбулися три з них, у яких узяли участь понад півсотні учнів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Собака не зможе — субсидія допоможе
Читати
Вважають, що впораємося
Читати
Гарантували — та й умивають руки
Читати
Визнали стороною
Читати
Хто бажає розширити горизонти
Читати
Підвищуватимуть тричі
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове