Архів
Вівторок,
4 лютого 2020 року

№ 8 (19756)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

«Притисли» рюкзаком

Зиновій БЕДРИК.

Хмельницька область.

На щастя, не перевелися в Україні судді, які чесно і сумлінно ставляться до своїх обов’язків. «Відповідно до ч. 1-ї ст. 87-ї КПК України неприпустимими є докази, отримані внаслідок істотного порушення прав та свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України», — нещодавно нагадав місцевим поліцейським Шепетівський міськрайонний суд.

ЯК ПОВІДОМИЛА прес-служба Хмельницького апеляційного суду, 35-річний житель Нетішина, за версією досудового слідства, в одному з магазинів Шепетівки викрав дитячий рюкзак вартістю 438 гривень і подарував його «невстановленій особі». Слідчі такі дії чоловіка (раніше був судимий) кваліфікували за частиною 1-ю статті 185-ї Кримінального кодексу України — крадіжка.

Проте в суді справа розвалилась. Обвинувачений пояснив, що того дня, коли зник рюкзак, справді був у магазині, купував шкарпетки, а начебто ним украдену річ уперше побачив у відділі поліції. У злочині ж, який не скоював, зізнався під тиском поліцейських. Захисника йому не надали, а під час слідчого експерименту, який проводився без понятих, про обставини кримінального діяння розповів… зі слів правоохоронців.

Цікаво, як було «зшито» цю справу. В суді власник магазину розповів, що крадіжку рюкзака помітив наприкінці дня і про це обмовився поліцейському, який заходив до магазину «у службових справах». Офіційно ж заяву про вчинення злочину підприємець написав згодом, коли працівники поліції повідомили йому, що знайшли крадія.

Чому ж бізнесмен, який лише увечері, перераховуючи товар, дізнався про крадіжку, «упізнав» в обвинуваченому крадія? Та тому, пояснив, що перед тим бачив його на відеозапису з камер спостереження магазину, а слідчі сказали, що той уже зізнавсь у крадіжці. Хоча, додав, відео з «доказами» поліцейські не вилучали.

Була ще одна «нестиковка»: переглядаючи запис, підприємець завважив, що рюкзак з полиці бере рука, схожа на жіночу. Також видно, що жінка, котра того дня побувала у дитячому відділі магазину, пройшла повз касу з повним пакетом, не заплативши.

Ця деталь була взята до уваги. Довелося правоохоронцям шукати цю покупницю. Підозрювана визнала, що вкрала рюкзак і подарувала доньці своєї знайомої. Власне, це її свідчення, надане суду, дозволило виправдати невинну людину. «Обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях», — констатував вирок.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Собака не зможе — субсидія допоможе
Читати
Вважають, що впораємося
Читати
Гарантували — та й умивають руки
Читати
Визнали стороною
Читати
Хто бажає розширити горизонти
Читати
Підвищуватимуть тричі
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове