Архів
Вівторок,
4 лютого 2020 року

№ 8 (19756)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Закривають «кузні кадрів»

Олена ГОРБУНЬ.

ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ кількості вишів в Україні уряд змінив систему їхнього фінансування та планує закривати ВНЗ в деяких містах.

На Вінниччині — батьківщині міністерки освіти пані Новосад — під оптимізаторську «сокиру» ризикують потрапити кооперативний інститут, інститут конструювання одягу і підприємництва, фінансово-економічний університет, Вінницька філія Київського інституту бізнесу та технологій. А ще — Вінницький державний педагогічний університет імені Коцюбинського. Подейкують, кузню педагогічних кадрів хоче «поглинути» Донецький національний університет імені Василя Стуса, який після початку війни на Донбасі переїхав до обласного центру.

Борги по зарплаті зменшуються, проте...

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Головного управління статистики, сума невиплаченої заробітної плати працівникам підприємств та організацій області станом на 1 грудня 2019 року становила 15,4 млн гривень. У порівнянні з показником на 1 листопада це дещо менше: на 12,7%, або на 2,2 млн гривень. Де ж накопичилися найбільші борги? Насамперед на підприємствах-банкрутах — 69,7%. А 24,1% від загальної суми заборгованості мають економічно активні підприємства. Неактивні — 6,2%. Сума чимала, за нею — підірване благополуччя сотень родин. Прикро, що 81% невиплаченої заробітної плати припадає на промислові підприємства області, що негативно характеризує її економічний стан.

Грип лютує

В ОБЛАСНОМУ центрі всі школи закриті на карантин. Таке рішення було ухвалене на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. В освітніх закладах фіксується перевищення епідемічного порога захворюваності на ГРВІ та грип серед школярів.

За даними департаменту охорони здоров’я міської ради, впродовж останнього тижня по медичну допомогу звернулися понад 2,5 тисячі краян. Медики відзначають, що зросла кількість хворих, які потребують стаціонарного лікування. Відтак, аби запобігти епідемічному поширенню недуги серед дитячого населення, виникла необхідність призупинити навчання в школах Вінницької міської ОТГ. Діти перебуватимуть удома як мінімум до 7 лютого.

Латвія ближчає

МЕТОЮ нещодавнього офіційного візиту в область повноважного посла Латвійської Республіки Юріса Пойканса стало обговорення можливостей розширення співпраці між його країною та Вінниччиною у сферах економіки, розвитку альтернативної енергетики, культури та освіти. Під час зустрічі з представниками місцевої влади дипломат анонсував відкриття у Вінниці Почесного консульства Латвійської Республіки і представив кандидата на посаду Почесного консула — Ігоря Скоромного.

Цукроварня стане елеватором?

БАГАТОСТРАЖДАЛЬНИЙ Кирнасівський цукровий завод, про який «Сільські вісті» вже писали, не працює понад 10 років. Ми розповідали про справжні бойові дії на території підприємства: мешканці селища не дозволили порізати на брухт цукроварню. Нарешті з’явився шанс розв’язати проблему, котра не дає спокою і селищу, і Тульчинському району, і області. Знайшлись інвестори, які готові протягом п’яти років збудувати на території заводу сучасний елеватор та біогазову станцію. Щоправда, зневірені мешканці налаштовані менш оптимістично. На їхню думку, завод має працювати виключно як цукровий. Спеціалісти ж переконують: ситуація в галузі така, що відновити виробництво цукру там нереально. Модернізація підприємства дасть змогу і людей забезпечити роботою, й дати новий поштовх розвитку селища. За словами виконавчого директора ТОВ «Кирнасівський цукровий завод» Сергія Бевзенка, масштабний інвестиційний проєкт розрахований до 2025 року. Проте кирнасівчани бояться, що попри обіцянки інвестори таки поріжуть обладнання заводу, продадуть, а після цього про елеватор і не згадають. Час покаже, чия правда.

Дев’ять дипломів про вищу освіту

25-РІЧНА вінничанка Надія Яворовенко закінчила п’ять ВНЗ в Україні та чотири у Франції. Дев’ятий диплом магістра здобула у ДонНУ ім. В. Стуса наприкінці 2019 року. Представник Національного реєстру рекордів України приїхав до Вінниці й зафіксував досягнення дівчини. За словами Надії, вона ніколи не ставила мети отримати якнайбільше дипломів. «Різні дипломи мені були потрібні, аби переходити на наступні етапи навчання. Я не могла навчатись у Франції, не здобувши диплом перекладача іноземних мов в Україні. Так само, як не могла навчатися на юридичному факультеті у французькому університеті, не маючи юридичної освіти в Україні. Це все взаємопов’язане». Дівчина вільно володіє чотирма мовами — українською, російською, англійською та французькою, може спілкуватись іспанською.

Суд призначив покарання

РІК тому 33-річний мешканець села Котюжани Мурованокуриловецького району жорстоко побив двох собак на подвір’ї свого сусіда. Після катування тварини померли. Вчиняючи злочин, чоловік був у стані алкогольного сп’яніння. Свідком жорстокої розправи над тваринами стала малолітня дитина. Днями Шаргородський районний суд Вінницької області оголосив вирок: найближчі п’ять років молодик проведе у в’язниці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Собака не зможе — субсидія допоможе
Читати
Вважають, що впораємося
Читати
Гарантували — та й умивають руки
Читати
Визнали стороною
Читати
Хто бажає розширити горизонти
Читати
Підвищуватимуть тричі
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове