Архів
Вівторок,
4 лютого 2020 року

№ 8 (19756)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

А всі мовчали

Олена КОЩЕНКО.

ЦЯ НОВИНА соціальних мереж сколихнула суспільство. 27 січня волонтерка Ярина Чорногуз разом із подругою поверталася автобусом до столиці з Луцька, де щойно поховала свого друга Миколу Сорочука — 22-річного військовослужбовця, загиблого на Донбасі. У салоні водій ввімкнув трансляцію російського серіалу. Жінка попросила його вимкнути, пояснивши, що нещодавно повернулася із зони бойових дій, у лютому їде туди знову і їй гидко «цілу ніч слухати телепродукт окупантів». Водій зауважив: «Що ти мені свою біографію розказуєш?» — і відмовився вимкнути. При цьому жодний із пасажирів за них не заступився. Конфлікт закінчився тим, що дівчата залишилися на узбіччі дороги…

Після публікації цієї історії в Києві зібралися активісти на підтримку дівчат, а перевізник, компанія «Winew/Bus Trans», вибачився за прикрий випадок і повідомив: водія звільнено. «Нам дуже прикро, що трапилася така жахлива ситуація, адже наша фірма дотримується винятково проукраїнської позиції… Ми робимо все для того, щоб подібна ситуація ніколи не повторювалася», — йдеться у повідомленні.

Із перевізником ніби все ясно. А чи докоряє сумління пасажирів того автобуса? Співвітчизників, які згадку волонтерки про те, що вона повертається з похорону воїна, який загинув, захищаючи їхню можливість вільно пересуватися неокупованими дорогами України, зустріли мовчанням. Вони все бачили і чули, але мовчали і не заступились.

Вчителі без зарплат

ПОСЕРЕД навчального року в освітній сфері назріває бунт. Загальна сума боргів із виплати зарплат педпрацівникам уже сягнула показника 13,232 мільйона гривень.

І не лише вчителі сидять без зарплат. Станом на 1 січня 2020 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в усіх сферах економіки становила 3,034 мільярда гривень. Лише працівникам професійної, наукової і технічної діяльності загалом заборговано 182,712 мільйона гривень.

Нові правила оформлення лікарняних

ІЗ 1 квітня «лівий» лікарняний листок у довіреного лікаря вже не візьмеш. Мінсоцполітики анонсувало впровадження електронних листків непрацездатності, які почнуть заносити до єдиного загальнонаціонального реєстру. Кожний лікар підписуватиме лист непрацездатності своїм електронним підписом, тобто за кожний такий виданий документ уже нестиме персональну відповідальність. При електронному обігу лікарняних можна буде відстежити, чи за своїм профілем лікар виписав лікарняний…

Це стане першим кроком у боротьбі з корупцією у сфері соціального страхування. Завдяки нововведенню вдасться відслідковувати і такі нерідкісні нині схеми, коли половина співробітників підприємства офіційно йде на лікарняний, а фактично всі працюють і при цьому отримують компенсацію за лікарняний із Фонду соціального страхування. Невдовзі подібні «масові захворювання» викриватимуть фіскальні органи.

Розлучитися стало дорожче

ВІДТЕПЕР за подачу позову про розподіл майна при розірванні шлюбу потрібно заплатити, залежно від ситуації, від 840,80 до 6306 гривень. Водночас подача заяви про майнові спори уже коштує як мінімум 2102 гривні, позов про захист честі і гідності обійдеться 840,80 гривні…

Як відомо, судові витрати, пов’язані з розглядом справи, покладаються при задоволенні позову — на відповідача, при відмові — на позивача. Якщо суд задовольнив позов частково — на обидві сторони залежно від розміру задоволених позовних вимог. Однак, як зауважує Мін’юст, платити доведеться не за всі судові позови. Наприклад, оплата не потрібна у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення пені за прострочення сплати аліментів тощо.

До речі, з нинішнього року подати заяву на розлучення можна ще й у режимі он-лайн — на сайті Єдиного державного порталу адміністративних послуг.

За хибний виклик — штраф 10 тисяч

УРЯД ініціював посилення відповідальності за порушення вимог пожежної і техногенної безпеки. Якщо таке нововведення схвалить парламент, то мінімальний штраф за адміністративні правопорушення становитиме 510 грн, а максимальний — 8500 грн. До відома: раніше штраф за порушення пожежної безпеки визначався у межах від 8,5 до 119 грн для громадян та від 34 до 170 грн — для посадових осіб. Також запроваджується кримінальна відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, що призвело до аварії чи іншої небезпечної події з тяжкими наслідками.

До того ж значно підвищується штраф за свідомо неправдивий виклик поліції, «швидкої» або аварійних служб. Він становитиме від 3400 до 10200 гривень. Також підняли штрафи за адміністративні правопорушення: мінімальний — 510, а максимальний — 8 500 грн.

Посилення відповідальності повинно підвищити рівень правової і громадянської свідомості посадових осіб і громадян, окрім того, зменшити кількість правопорушень, що становлять загрозу життю і здоров’ю людини.

Гроші вищі за права і свободу?

ТРЕТИНА українців ставлять свій матеріальний добробут вище власних демократичних прав і свобод у державі. Вони заявили, що готові в обмін на власне матеріальне благополуччя «віддати державі частину своїх прав і громадянських свобод». Це засвідчили результати опитування, проведеного у грудні фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова. Показово, що іще позаторік таких при такому ж опитуванні було 25% — лише кожний четвертий, а не кожний третій!

Неоптимістична складається тенденція. За великим рахунком, на кону — державність. Втрачаємо її підмурівок, коли за гроші «продаватимемо» найцінніші громадянські привілеї.

Віднесені війною

НА кінець 2019 року було офіційно зареєстровано 43 тисячі внутрішньо переміщених осіб з території Криму. Це дані регіонального центру з прав людини. Проте якщо вірити даним деяких міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ, так само і українських неурядових організацій, то фактичне число внутрішньо переміщених осіб з Криму в рази більше і може навіть сягати близько 100 тисяч осіб. Адже наразі ще чимало колишніх кримчан досі не є офіційно зареєстрованими в наших компетентних органах як внутрішньо переміщена особа. Вони проживають, зокрема, разом з рідними чи близькими на материку.

Краще прояснити ситуацію зміг би всеукраїнський перепис населення. Але, як відомо, владці оголосили, що вже й так усе знають, оскільки банально звірили лише офіційні електронні реєстри…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Собака не зможе — субсидія допоможе
Читати
Вважають, що впораємося
Читати
Гарантували — та й умивають руки
Читати
Визнали стороною
Читати
Хто бажає розширити горизонти
Читати
Підвищуватимуть тричі
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове