Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

А хто проти — відключимо газ

Підготувала

Лариса Пилипенко.

Багато хто з наших читачів у січні вже отримав два рахунки за газ. Вони телефонують і пишуть до газети, запитуючи, що це означає? Чому в одній із платіжок вказано, що вона за січень? Адже комунальні послуги завжди сплачуються за місяць, що минув. Може, це помилка?

 НІ, не помилка. З 1 січня облгази справді надсилатимуть два рахунки: один — за спожитий газ, а другий — за його транспортування. Раніше сума за доставку була складником ціни за газ, а тепер рішенням НКРЕКП її звідти вилучено.

Вартість послуг розподілу (доставку) природного газу розраховується індивідуально для кожного споживача. Вона залежить від обсягів споживання блакитного палива та визначається на основі торішніх показників. Сума кубів газу, спожитого за так званий газовий рік (з 1 жовтня по 30 вересня) множиться на тариф за доставку (він у кожному регіоні свій, може різнитися навіть у населених пунктах однієї області). Отриманий результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року. Зрозуміло, що суми платежів за доставку газу у споживачів будуть різні.

Рахунок за доставку газу приходитиме на місяць раніше платіжного документа за його споживання. Наприклад, у лютому прийдуть окремі нарахування за спожитий газ у січні (без доставки) і за його доставку в лютому. Сума платежу за доставку газу не змінюватиметься протягом року, тому облгази радять оплатити її одразу за кілька місяців наперед. Тоді не доведеться переплачувати за банківську комісію, яка в деяких випадках може бути майже така сама, а той більша, ніж сума самого платежу. Це актуально тим, хто споживає газу трохи і користується місцевим відділенням банку з високою комісією.

Однак варто пам’ятати, що з 1 липня тариф на розподіл здорожчає на 20%, тобто збільшиться і плата за місяць. Тому краще дочекатися рахунка від розподільчої компанії в липні.

ВАЖЛИВО! Оплачувати за доставку газу потрібно завжди, незалежно від того, споживається газ за фактом чи ні. Навіть якщо у споживача встановлений прилад обліку. Лічильник фіксує тільки обсяг спожитого газу, тобто стосується тільки однієї платіжки. Тим, хто газ не споживає, наприклад, поїхав на кілька місяців або років, щоб не накопичувався борг, варто звернутися до облгазу із заявою про від’єднання від газопостачання. Те, що споживач самотужки просто «закрутив вентиль» блакитного палива до будинку, не звільняє його від оплати за доставку!

Оплата розподілу газу має й термін погашення. Згідно з новими правилами, розраховуватись необхідно до 20-го числа поточного місяця. За кожен день прострочення цієї дати оператор газорозподільної мережі (ОГРМ) має право нарахувати штраф, що дорівнює тарифу за кожний прострочений день. Тобто по факту за кожен прострочений день доведеться сплатити подвійний тариф за день доставки. Наприклад, при несплаті рахунка за доставку 200 грн за місяць платіж з урахуванням компенсації може становити вже 400 грн. Але ОГРМ має право нарахувати таку пеню, але може на свій розсуд цього і не робити.

Споживачам, які відмовляться сплачувати за розподіл природного газу, відповідно до умов Типового договору розподілу, ОГРМ припиняє газопостачання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Порахували...
Читати
Заражень немає
Читати
Аерорух відроджується
Читати
Загрожує холод
Читати
Борють-борють, та ніяк не поборють
Читати
Забезпечена старість не «світить»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове