Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Де кандидати «найдешевші»

Михайло ЛЕВЧУК.

ВИБОРЧИЙ кодекс, підписаний Президентом, регулює, зокрема, питання щодо застав кандидатів та партій на виборах усіх рівнів. Наприклад, у порівнянні з кампанією 2015 року застава на вибори до місцевих рад підвищилась майже в 40 разів.

Щоправда, не скрізь однаково. Найдешевше партіям обійдеться висування кандидата у міські голови та в депутати міської і обласної рад на Буковині — 1,7 мільйона гривень. Скажімо, претендентам на посаду мера Чернівців і фігурантам партійного списку до міської ради доведеться внести по 340 тисяч грн грошової застави. А от, приміром, на Дніпропетровщині для висуванців до рад великих міст та в крісла міських голів планка вища — понад 10 мільйонів гривень. У столиці ж сукупна сума застав передбачається ще більшою — 11,3 млн гривень.

Лише не хворійте

НОВУ обладнану новітнім устаткуванням амбулаторію загальної практики сімейної медицини отримали жителі Мамаївської об’єднаної територіальної громади. Причому слід підкреслити, що в селі сучасну лікувально-профілактичну установу збудували у стислі терміни.

Загальна кошторисна вартість вкрай потрібного для місцевих мешканців об’єкта перевищила 8,6 млн гривень.

Знову згадали про «бородаті» об’єкти

ОНОВЛЕНЕ обласне керівництво (як неодноразово попереднє) здійснило об’їзд недобудованих споруд — міжнародного пункту пропуску «Дяківці» та моста через річку Прут у Маршинцях. Ці об’єкти мають важливе значення для двосторонніх соціально-економічних, культурних, гуманітарних зв’язків України і Румунії.

Як стверджують фахівці, за умов належного фінансування завершити будівництво КПП «Дяківці» можна впродовж найближчих 3-4 місяців, адже його готовність становить майже 80 відсотків. Об’єкт стратегічний, бо нині на 234-кілометровому відрізку державного кордону з Румунією, що проходить територією Чернівецької області, функціонує лише один пункт пропуску. Через те є великі незручності як для жителів прикордонних районів краю, так і для сусідів. Між іншим, Румунія вже відколи виконала своє зобов’язання щодо створення відповідної інфраструктури на своєму боці.

Недобудований же міст через Прут у Маршинцях не лише гальмує налагодження нормального сполучення між Новоселицьким і Герцаївським районами, основне його призначення — стати частиною одного з європейських транспортних коридорів. Отож, коли стануть до ладу обидва об’єкти (КПП «Дяківці» та міст), транзитне автотранспортне сполучення зі столицею України скоротиться на 100 з лишком кілометрів.

Чий же градобій?

У СЕРПНІ минулого року градобій завдав чималої шкоди Сторожинцю. На ліквідацію наслідків стихійного лиха з міського та обласного бюджетів витратили 4,8 млн гривень. Люди, у яких градом побило дахи, вікна, фасади будинків, одержали дріб’язок — лише по тисячі гривень. Решту грошей місцева влада розподілила на ремонтні роботи у закладах освіти, однак їх не вистачило — ще чотири мільйони гривень заборгувала підрядникам.

Звернення обласної ради до Кабміну про надання коштів на ліквідацію наслідків градобою залишилося без відповіді. Зрештою, перед тим у Києві посланцям ОТГ прозоро натякнули: нічого оббивати високі пороги, адже «градобій — місцева проблема». Тобто місцевій громаді й «розбиратися» з ним.

Є до чого рук докласти

НА ПОЧАТОК нинішнього року в області було майже півтори тисячі вакансій. Упродовж 2019-го за сприяння служби зайнятості дістали роботу майже 12 тисяч буковинців. 89 колишніх безробітних виявили бажання стати підприємцями, отож їм виплатили одноразову допомогу для організації такої діяльності.

Торік найбільше вакансій було на підприємствах переробної промисловості (18,1%), в освіті (16,4%), оптовій та роздрібній торгівлі, у царині ремонту автотранспортних засобів (10,7%).

Рекорд маланкарів

ВІДОМА «Вашківецька Переберія» встановила рекорд України у категорії «масові заходи», адже цьогоріч у дійстві, що прославляє Василя та Меланію, відганяє злих духів од осель, узяла участь найбільша кількість переодягнених людей — 468.

«Народ існує, поки живуть його мова, звичаї, обряди… А світ українських традицій нескінченно багатий», — зазначила експерт Книги рекордів України Юлія Бичай, фіксуючи досягнення маланкарів.

Невиїзний самовар

НА ПУНКТІ пропуску «Порубне-Сірет» митники перешкодили подорожуючому незаконно перевезти до Іспанії тульський самовар ХІХ століття. Жодних дозвільних документів на переміщення антикваріату за кордон громадянин не мав. А, за висновком експерта — мистецтвознавця, предмет підпадав під чинність Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей». Отож запроваджено справу про порушення митних правил, по суті, спробу контрабанди.

Словом, зі своїм самоваром до Європи не їздять.

Від задумки до втілення

НЕПОДАЛІК Хотина буковинець Віталій Чинчик разом із родиною облаштовує перший у регіоні дендропарк рідкісних і екзотичних дерев зі всього світу. «Давно хотів утілити такий проєкт. Це ціла екосистема з птахами, звірами, травами, квітами, — розповідає Віталій, який свого часу закінчив біологічний факультет Чернівецького національного університету. — Тут ростимуть дерева майже 100 видів із усього світу, зокрема, з Америки, Європи, Японії, Китаю. Є червонокнижні, є досить рідкісні, яких немає навіть у Ботанічному саду ЧНУ. Деякі привезли знайомі, які знають про моє захоплення».

У дендропарку вже висаджено понад тисячу дерев. Тут ростуть лавровишні, буки червоні, ведмежа ліщина, кедри карпатські, сосна чорна, модрина японська, платани, їстівні каштани, кавові дерева.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Порахували...
Читати
Заражень немає
Читати
Аерорух відроджується
Читати
Загрожує холод
Читати
Борють-борють, та ніяк не поборють
Читати
Забезпечена старість не «світить»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове