Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Погляд

Жарти «не зайшли»

Кирило САЗОНОВ,

політичний експерт.

site.ua.

Ну що ж, наш Президент виступив на форумі в Давосі. Сам по собі факт позитивний — в Ізраїлі йому слова не дали, слухав В. Путіна. З хорошого це все. Зала перед виступом Зеленського спорожніла, що краще за будь-які слова говорить про рівень інтересу до промови «одного з визначних лідерів сучасності». Я подивився повністю.

ЩО СКАЗАТИ? «Квартал» уже не той. Хороша гра, багато жартів, але не «заходять». Треба було випускати О. Гончарука з його 40% зростання ВВП за п’ять років — розігрів би хоч українську делегацію. Або це були не жарти? Та годі, ви знущаєтеся? Якщо це не жарти, то ми із В. Зеленським живемо в різних країнах. У нього там явно все набагато краще...

Насправді виступ проходить за двома категоріями. Як я писав вище — гумор і мрії. Каже, що ми останніми роками зробили кілька кроків назад. Але це розбіг. Гумор? Ну а що ж тоді? Про плани стати лідером у Східній Європі теж непоганий жарт. А чому не у світі? З цим урядом стати лідером у Східній Європі? З Т. Миловановим в економіці? Або з Г. Новосад в освіті? З С. Лещенком в «Укрзалізниці», М. Найємом і А. Абромавичусом в «Укроборонпромі»? З тотальним «кумівством» — призначенням «своїх» усюди, де можна і не можна? З Б. Яременком у зовнішньополітичному комітеті ВР (станом на сьогодні фігурант «секс-скандалу» звільнений із посади його глави. — Ред.)? З пірамідою ОВДП і втечею МВФ від О. Гончарука? Президенту варто було уточнити, в якій саме сфері ми хочемо стати лідером. Якщо за всіма параметрами, то потрібно ставити реальні завдання. Хоча б друге місце. І не вгорі списку.

Що ще смішного сказав Президент? Та в принципі... там усе смішне. Закликав інвестувати в Україну, говорив про її привабливість і неоціненість. Розповідав, як багато Верховна Рада прийняла реформ, після яких інвесторам варто шикуватися в чергу. Щоправда, спікер Д. Разумков заявив, що ухвалювали все це порушуючи регламент, але хіба інвесторів лякає наплювацьке ставлення до закону? Навпаки, це ж гарантія захисту інвестицій. Президентська «монобільшість» пишається тим, що порушує закони, — це ж рай для інвестора! Дивно, що від цих реформ найбільші платники податків — тютюнові компанії — вже втекли. І хто дрібніший, згортається, як ФОПи. Гайда всі до нас — тут весело і трохи страшно.

Дерегуляція, говорить президент. Дере… — що?! У чому вона виявлялася? Податкову поліцію зберегли. Взагалі у всіх силовиків залишилися підрозділи, які «кошмарять» бізнес. Пожежна і санітарна інспекції залишились. Інспекція з праці перетворилася на страшного всесильного монстра. Законопроєкт про цензуру, дуже подібний до російського, — на розгляді. Перезапуск ГПУ, згадав президент. Ага, де генпрокурор не незалежний, а «100% моя (тобто Президента) людина». Я можу довго перераховувати — там весь виступ такий. Все нібито смішне, все вигадливе, але не «заходить». Розумієш, що кумедні фантазії, а не смішно. Чомусь...

Так, наприкінці був гумор у трохи іншому стилі. Мабуть, Президент зауважив, що не сміються, і вирішив зімпровізувати. Каже — ми багато зробили, підписали Асоціацію з ЄС. Це правда. Підписали. Реальне досягнення. Політичну частину — в березні 2014 року. Але який стосунок до цього мають В. Зеленський і його команда, якщо навіть до президентських виборів, на яких переміг П. Порошенко, залишався понад місяць, а минулий склад парламенту обирався аж через півроку після цієї дати? У 2014 році В. Зеленський жартував у «Кварталі», і не завжди вдало, а Угоду про асоціацію підписав прем’єр А. Яценюк. Вийшло, як в анекдоті про віз дров, який кінь дотягнув у гірське село, а погонич голосно закричав: «Люди, я вам дрова привіз!» А кінь обернувся, подивився йому в очі, важко зітхнув і перепитав: «Ти привіз?..»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Порахували...
Читати
Заражень немає
Читати
Аерорух відроджується
Читати
Загрожує холод
Читати
Борють-борють, та ніяк не поборють
Читати
Забезпечена старість не «світить»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове