Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Складна табличка ділення

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

На Тернопільщині за 11 місяців 2019-го учасники АТО (ООС) оформили у власність 1280 земельних ділянок загальною площею 1208,09 гектара. Найбільше виявили бажання до ведення особистого селянського господарства — отримали 694 ділянки (1 153 гектари) і будівництва житлових будинків — 371 ділянка (35 га). Іще 215 військовослужбовців наділено землею (20,06 га) для індивідуального садівництва.

ОДНАК сухі цифри статистичної звітності не відображають реалій, у яких іноді опиняються власники наділів, коли беруться їх освоювати. Скажімо, вже четвертий рік триває конфлікт довкола 84-гектарної земельної ділянки, якою раніше користувався Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ). Військові добивались її під індивідуальне будівництво, навіть влаштовували пікети.

Міська рада, яка теж виявляла активність у тому напрямку, обіцяла атовцям, що землю їм виділить після того, як Держгеокадастр (розпорядник земель державної форми власності сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населеного пункту) передасть її на баланс громади Тернополя. Мовляв, тоді рішенням сесії сільськогосподарські вгіддя переведуть у статус території для житлової забудови і учасники бойових дій зможуть стати новоселами майбутнього нового мікрорайону вздовж Львівської траси. Був навіть підписаний Меморандум про співпрацю між обласними держадміністрацією, головним управлінням Держгеокадастру та ТНЕУ, яким було зафіксовано, що останній відмовляється від понад 84 га землі, яка була у його користуванні, на користь бійців АТО.

Однак Держгеокадастр не передав ріллю на баланс міста… «Бо ділянка площею 84 га не входить у межі Тернополя, — пояснили у відомстві, пославшись на відповідні карти і проєкти. — Вона внесена у реєстр нерухомого майна й залишається державною власністю. Процедури ж передачі вільної земельної ділянки сільськогосподарського призначення із державної власності в комунальну немає». Крім того, «на цій площі запроєктовано житлову та комерційну забудови, що суперечить Земельному кодексу». Щоправда, дорогу в обхід цього мінного поля підказав військовикам тодішній очільник обласного управління Держгеокадастру Віктор Мартинюк: «Земельна ділянка сільськогосподарського призначення передається для садівництва, що дає змогу будувати садовий будинок (площею не більш як 300 кв. м). Відповідно до постанови Кабміну, садові та дачні будиночки можна перевести у житлові, ця процедура не є складною. Для цього необхідно написати заяву та представити документи на самий будинок, згоду власників або співвласників, акт обстеження технічного стану. Такий пакет документів подається до органу виконавчої влади, в нашому разі — до Тернопільської міської ради. Виконком протягом місяця має ухвалити рішення, щоб перевести такий будинок у житловий із зазначенням його адреси».

Однак із таким сценарієм не погодились у міськраді, позаяк, виявилось, мали дещо інші плани щодо цієї землі. Справа перейшла в судові зали. Тернопільський окружний адмінсуд визнав відмову Головного управління Держгеокадастру в області стосовно передачі 84-гектарного масиву місту протиправною і зобов’язав віддати в комунальну власність. Земельники не поспішали виконувати це рішення. Тоді Львівський апеляційний адмінсуд заборонив їм учиняти будь-які дії щодо розпорядження спірною ділянкою. І на це не зважили у Держгеокадастрі. Пояснили свою позицію так: «Суд зобов’язав нас повторно розглянути заяву мерії щодо передачі земельного масиву у її власність. Ми розглянули та у відповіді міській раді вказали на норми чинного законодавства: ця земля державної форми власності за межами населеного пункту належить Головному управлінню Держгеокадастру. Це підтверджено матеріалами справи, але чомусь наші докази не відображені в рішенні суду. Не взяв суд до уваги того, що цю землю ще раніше розділили для військових на понад 800 ділянок, кожна з яких має власний кадастровий номер…».

Відтоді минуло два з половиною роки. За цей час ветерани, об’єднавшись у кооператив, почали облаштовуватись на своїх садівничих ділянках — провели електрику, воду, будують будинки, подумують про нову школу, дитячий садок… Але знову тривога: міська рада повідомила, що збирається продати з аукціону 14 гектарів «вільної» території на цьому ж масиві. Таким чином хоче «акумулювати кошти, щоб виплатити компенсацію за земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва учасникам АТО/ООС із Тернополя. Начебто має право розпоряджатися тутешніми землями, бо ще в 2014 році План зонування території міста визначено: вони мають йти під житлову забудову та об’єкти торговельного призначення.

— Ми не дозволимо таких маніпуляцій, вимагаємо, щоб землі загального користування були передані кооперативу для його подальшого розвитку, — стоять на своєму атовці. — Детальним планом території у нас передбачено, що це садівницьке поселення за межами Тернополя з майбутньою реконструкцією під поселення житлової забудови. Згідно із законом «Про регулювання містобудівної діяльності», зміни в детальні плани території або генеральні плани забудови населених пунктів можна вносити через п’ять років. У нас так і передбачено — з 2023-го створюватимемо на нашій території повноцінний населений пункт, який матиме розвинену інфраструктуру: магазини, школа, садок, стадіон, торговий центр і поліклініка. Тут уже 833 родини отримали земельні ділянки. Люди повірили у своє майбутнє, а тепер, не запитавши нашої думки, хочуть продати ці 14 гектарів. Причому на ділянці, де має бути школа, кажуть, збудують торгово-розважальний центр. Що потрібніше?

…А війна триває, породжує в суспільстві все нові виклики, непрості щодо розв’язання проблеми, конфлікти. Недаремно її називають гібридною: скрізь намагається себе виявити. Зокрема, і в такому чутливому питанні, як земельне. Тим часом черга учасників АТО/ООС, які заслужили право отримати свої наділи, не меншає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Порахували...
Читати
Заражень немає
Читати
Аерорух відроджується
Читати
Загрожує холод
Читати
Борють-борють, та ніяк не поборють
Читати
Забезпечена старість не «світить»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове