Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Дослівно

Юрій Костюченко, науковець, фахівець у галузі супутникових спостережень, геоінформатики і статистики, експерт з питань безпеки і ризиків.

З приводу так званого перепису (чи то «оцінки», що ще гірше насправді, бо показує повне нерозуміння методології), що його «зробили» представники влади, маю один коментар і одне запитання.

По-перше, мушу зауважити, що до справжнього перепису в методологічному і методичному сенсі все оце не має жодного стосунку і — відповідно — жодного прикладного чи теоретичного сенсу теж не має.

По-друге, хочу наголосити, що для того, аби зробити такого роду оцінку, треба не просто «мати дані», а бути фахівцем у галузі статистичного оцінювання (бо такого роду робота є завданням зі статистичного оцінювання; хто не знає — це така специфічна галузь математики). Отже, маю запитати: хто з представленої команди є таким фахівцем?

Річ у тому, що за останні 5 років ми кілька разів робили такого роду оцінки, майже за такою самою методикою (з додатковим залученням даних супутникових спостережень) для оцінювання кількості і динаміки населення на окупованих територіях. Тому я непогано уявляю деякі речі. Зокрема, достовірність і точність такого роду оцінок. Тож кажу, що похибка в таких випадках зазвичай становить від 8-10 до 15-18% (в залежності від особливостей території). Що і повертає нас до канонічних демографічних оцінок, і, відповідно, дозволяє на всі ці дилетантські вправи плюнути і забути…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Порахували...
Читати
Заражень немає
Читати
Аерорух відроджується
Читати
Загрожує холод
Читати
Борють-борють, та ніяк не поборють
Читати
Забезпечена старість не «світить»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове