Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги жінок

Мамине молоко

Олег ШАДРІН,

імунолог.

Нині здоров’я кожної другої дитини у віці до року через неправильне вигодовування наражається на ризики. За статистикою, понад 47 відсотків малюків першого року життя переходять на неадаптоване харчування — супи, каші, тваринне молоко, і лише половина з них до шестимісячного віку перебуває на грудному вигодовуванні. Раннє переведення дитини на дорослу їжу є основною причиною алергічних реакцій, харчових отруєнь і шлункових захворювань.

ПРИЧИНИ перерви лактації можуть бути різні — відсутність молока у матері, якась хвороба... Але нерідко молоді мами свідомо відмовляються вигодовувати немовлят, боячись утратити кар’єру чи зіпсувати фігуру. При цьому часто навіть не замислюються, як багато вони забирають у дітей.

Грудне молоко не просто зміцнює імунітет, воно зменшує ризик розвитку алергічних захворювань, атопічного дерматиту, шлункових недуг, інфекцій верхніх дихальних шляхів і вушних запалень. У материнському молоці достатньо корисних бактерій, щоб забезпечити здорову мікрофлору кишківнику. Воно містить незамінні ферменти й вітаміни. Навіть одне годування грудьми на добу компенсує до 40 відсотків корисні для дитячого організму речовини.

Дехто вважає, що після шести місяців дитині корисно давати дорослу їжу, але це зовсім не так. Не треба поспішати, дитина має підрости. Грудне молоко має залишатись основним харчуванням дитини до року, оскільки це надзвичайно важливо для формування імунітету.

Це не лише харч — це запорука фізіологічної єдності матері й дитини. У дітей, котрі перебували до року на грудному вигодовуванні, набагато менше проблем зі здоров’ям, ніж у тих, що харчувалися іншою їжею.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, грудне вигодовування дає змогу знизити дитячу смертність на 13 відсотків. Склад жіночого молока унікальний, винайти щось подібне дослідникам поки що не вдалося.

В Україні кожна п’ята дитина у віці до п’яти років (близько 70 тисяч) страждає від алергічних реакцій. Як правило, першим замінником власного молока матері вважають коров’яче або козяче, але воно може дитині не підійти. Річ у тому, що у складі тваринного молока значно більше білків, які організм немовляти не завжди може засвоїти.

Якщо ще вісім років тому педіатри радили матерям годувати дітей виключно грудьми принаймні до трьох місяців, то тепер наполягають на шести. Для малюків до року будь-яка їжа, крім адаптованої, є екзотичною, тому експериментувати з їхнім здоров’ям неприпустимо. Були випадки, коли чотиримісячній дитині під час новорічних святкувань дали скуштувати копченої ковбаси, що спричинило тяжке отруєння, іншій — у такому ж віці мама дала велику скоринку хліба, щоб вона чухала зубки, і результат такий же — маля потрапило до лікарні.

Не треба поспішати переводити дитину на доросле харчування. 500 мілілітрів грудного молока — це мінімальна щоденна доза для малюка до року.

Якщо вже виникла необхідність перейти з грудного молока, варто скористатися адаптованими молочними продуктами, хоча вони не здатні повністю замінити материнське молоко. Щоб уникнути алергічних реакцій, дорослі продукти: овочеві пюре, фруктові фреші, супи та каші — додавайте потроху. Дитині їх можна куштувати лише після шести місяців.

Спеціалісти також не рекомендують залучати годувальниць. Адже годування грудьми — це не тільки спосіб харчування дитини, а й шлях передачі мікрофлори кишечнику, різних бактерій і вірусів.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове