Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Не зайве дослухатись

Згущення крові

Юрій ПОПОВ,

знавець народної медицини.

На стан здоров’я і довголіття дуже впливають параметри крові. Після 40 років у більшості людей кров густішає, стає в’язкою. Це один із найнебезпечніших хвороботворних чинників, адже саме він призводить до серцево-судинних захворювань.

ЗГУЩЕННЯ крові — це зменшення в її складі рідких складників. Окрім того, згущенню може сприяти погіршення її агрегатного стану через склеювання червоних кров’яних тілець. Серцю набагато важче проштовхувати кровоносними судинами густу, в’язку кров. Такий стан зрештою може призвести до цілої низки тяжких наслідків.

Як виявляється згущення крові? Ознак цього дуже багато. Підвищений артеріальний тиск на тлі загальної слабкості, прискорений пульс, поколювання в ділянці серця, задишка, сонливість при розладах сну, часті позіхання через брак кисню в головному мозку, хронічна втома, швидка стомлюваність, сухість у роті та шкіри, головний біль, запаморочення з втратою координації, непритомні стани, неуважність, дратівливість, депресія, тривожність, зниження слуху, зору, печіння в очах, шум у вухах, сльозотеча, закрепи, здуття живота, нудота, газоутворення, грибкові захворювання, підвищена чутливість до холоду, постійно холодні кінцівки, важкість у ногах, випнуті вени на ногах і руках.

Має місце кисневе голодування в тканинах, високий рівень гемоглобіну, повільна кровотеча в разі порізу, високий ризик тромбоутворення, варикозне розширення вен, тромбофлебіт. Згущення крові призводить до серцевої недостатності, стенокардії, інсульту та інфаркту.

Безпосередні причини й механізми згущення крові наразі не відомі. Але з’ясовано, що цьому сприяє вживання цукру і солодких кондитерських виробів, газованих солодких напоїв, алкоголю, жирної білкової їжі. До цього переліку належать також копчення, солоні продукти, хліб із пшеничного борошна, макарони, петрушка, кріп, шпинат, щавель, салат, деревій, звіробій, кропива, лопух, хвощ, пижмо, валеріана, спориш. А ще — недостатня кількість води, тривале вживання лікарських препаратів, наявність інфекції в організмі.

Що ж розріджує кров? Фрукти, ягоди, свіжі соки, овочі (особливо буряки), горіхи, насіння соняшнику й гарбузів, морська капуста, сода, лляна та оливкова олії, імбир, журавлина, лимони, апельсини, натуральна кава, риб’ячий жир, геркулесова каша, какао, чорний шоколад, кукурудза, відвар кори верби (природний аспірин), каштани, інжир, часник, шовковиця, гранати, артишоки, гінкго білоба, вовче тіло болотяне, півонія (корінь), буркун жовтий, кора й листя ліщини, чай із м’ятою, знітом вузьколистим і соком лимона, червоне вино, збільшене споживання рідини.

Помічним буде відвар кори верби: столову ложку кори з гілок, не товщих за палець, залити 0,5 л води в емальованій каструлі, кип’ятити на слабкому вогні 20-25 хвилин, зняти з вогню, настоювати 30 хвилин, добре закутавши, пити по 100 мл тричі на день за півгодини до їди протягом тижня.

Для розрідження крові конче потрібні фізичні вправи, особливо на свіжому повітрі, пробіжки, тривалі прогулянки. Якщо ноги холодні, треба обливати їх холодною водою протягом 20-30 секунд, після чого добре розтерти рушником, а потім зробити 20 присідань. Ці процедури краще робити на ніч.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове