Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Щодо чоловічого здоров’я

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

ЗАПАЛЕННЯ передміхурової залози, або простатит, часто спричиняють ті самі збудники, що провокують цистит. Його симптоми — тупий ниючий біль у промежині, анусі. Виникає біль під час сечовипускання, статевого акту, знижується працездатність.

Запалення допоможуть зняти відвари з листя грушанки, трави зеленчука чи бруньок тополі. Та все ж ліпше застосовувати збори трав, які мають вираженішу дію. Так, можна змішати корінь оману, траву зеленчука, листки бобівника, квітки нагідок або корінь латаття, траву парила, лист евкаліпта, квітки ромашки. Відвари із суміші цих трав пити щодня протягом двох місяців.

Корисне й гарбузове насіння (не смажене), яке містить вітаміни А, Е, С, селен і цинк. Поєднання в насінні цинку і фосфору підвищує рухливість сперматозоїдів, запобігає запаленню передміхурової залози, нормалізує обмінні процеси, забезпечує регулярне продукування й виведення секрету простати.

Перед уживанням насіння потрібно просушити, очистити від шкаралупи, подрібнити на порошок блендером чи в млинку для кави. По чайній ложці порошку вживати двічі на день за 30 хвилин до їди, запиваючи склянкою води з додаванням чайної ложки меду.

Корисним буде також квітковий пилок (обніжки), багатий на вітаміни, білки, мінерали. Його приймають по чайній ложці тричі на день до їди, розсмоктують і запивають водою. На курс потрібно 400 г квіткового пилку.

Відгуки чоловіків, які страждали від хронічного запалення простати, підтверджують, що збори трав набагато ефективніше впораються з недугою, ніж традиційні медичні препарати.

Серед захворювань, на які часто скаржаться чоловіки віком 50-60 років, окреме місце посідає аденома простати — доброякісна гіперплазія передміхурової залози. Виявляється недуга порушенням статевої функції та сечовипускання (труднощі на початку сечовипускання, слабкий струмінь сечі тощо). Зазвичай чоловіки не звертають уваги на ці вияви хвороби, маючи її за вікові зміни, провокуючи таким чином розвиток аденоми замість лікування.

Симптоматичні вияви недуги не можна залишати без уваги — негайно звертайтеся до уролога. На початкових стадіях гіперплазії передміхурової залози стан здоров’я можна поліпшити з допомогою засобів фітотерапії.

Зокрема, за аденоми передміхурової залози застосовують поодинці відвар листя ліщини, коріння лопуха та петрушки. Столову ложку будь-якої з цих рослин заварити в 0,5 літра води. Настояти ніч і випити за день.

Корисний і настій трави чистотілу: чайну ложку трави залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин і випити за день. Із препаратами чистотілу суворо дотримуйтеся дозування, пам’ятаючи, що рослина отруйна! Достатньо місячного курсу, після перерви лікування можна повторити.

У разі кожного зі згаданих захворювань потрібно дотримуватися правильного харчування. Із раціону варто вилучити смажену, копчену їжу, алкоголь, солодощі (крім меду). Натомість регулярно їжте морську рибу, якісне м’ясо, пийте достатньо води, вживайте овочі, фрукти, хоча помідори й цитрусові слід обмежити.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове