Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Вода з інтервалами

«Фахівці радять випивати щодня до двох літрів води. Коли краще її пити?»

Віталій ІВАНЧЕНКО.

м. Шпола Черкаської області.

 

ДОБРЕ випивати зранку натще дві склянки теплої води, можна з чайною ложкою яблучного оцту чи соку лимона та медом.

Протягом дня пити воду потрібно між прийомами їжі. Намагайтеся це робити за 30 хвилин до їди й не раніш як через годину після сніданку, обіду чи вечері. Якщо хочете пити більше, не обмежуйтеся двома літрами — головне, дотримуйтеся інтервалів між уживанням їжі.

Холодної пори року (восени, взимку й навесні) вживайте воду кімнатної температури або ж підігрітою.

Юлія ПОВОРОЗНЮК, терапевт.

 

Щоб не помилитися

«Чув, що для нормальної роботи травного тракту й жовчного міхура потрібно натще приймати олію — від однієї чайної до однієї столової ложки. Яка олія підходить ліпше? Чи можна вживати більш як чайна ложка? Пробував столову зранку — нудить».

Олексій В.

с. Чернятин

Жмеринського району

Вінницької області.

 

ОЛІЇ — це концентрований продукт, тому їх не можна споживати багато (скільки заманеться). Досить чайної ложки за раз — ліпше в салатах чи інших стравах. Олії лише на вигляд майже однакові — ллються, жирні на дотик, але всі мають різний запах, а найголовніше — різну молекулярну будову, яка й визначає їхній уплив на організм.

Найменше окислюються насичені густі олії — кокосова, пальмова, арахісова та напівпуста мононенасичена оливкова; найбільше — поліненасичені (соняшникова, гарбузова та інші). Миттєво окислюється лляна.

У складі олії є різні жирні кислоти: олеїнова, олеанолова, лауринова, ліноленова мають протизапальні властивості, а лінолева, арахідонова та ерукова — навпаки, сприяють запаленням, якщо вживати їх часто й надмірно.

Тож ліпше вживайте соняшникову та оливкову олії першого віджиму, а також горіхи, насіння — тоді точно не помилитеся.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове