Архів
Вівторок,
28 січня 2020 року

№ 6 (19754)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Кава: натуральна чи розчинна?

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Суперечки про користь і шкоду кави не вщухають. Одні пропагують її як продукт, багатий на антиоксиданти, інші наполягають на шкідливості цього напою. Істина, як завжди, посередині. Користь притаманна зерновій каві, а негативні характеристики найчастіше стосуються розчинної.

ВМІСТ кавових зерен у останній — мінімальний. Як правило, це близько 15 відсотків складу. Крім цього, їхня якість найчастіше досить сумнівна. Багато заводів, що спеціалізуються на натуральній зерновій каві, передають свої відходи виробникам розчинної. Що ж входить до складу розчинної кави, якщо справжніх зерен там такі мізерні відсотки? Барвники і ароматизатори!

Гранульована розчинна кава не дуже відрізняється від порошкової. Основна різниця — ви розчиняєте в чашці не порошок, а каву, збиту парою у дрібні грудочки.

Один із новітніх способів виробництва розчинної кави — висушування заморожених продуктів у вакуумі. Виробники, звичайно ж, запевняють, що таке сушіння дає змогу одержувати продукти високої якості. Цей найдорожчий метод нібито зберігає властивості натуральної кави. Звучить багатообіцяюче, але ж при цьому каву варять кілька годин, що вбиває її корисні властивості.

До недоліків кави часто відносять кофеїн, що міститься у ній. Але знову ж таки — не можна порівнювати справжню каву і розчинну. Кофеїн, притаманний зерновому напою, виводиться з організму через кілька годин. Та ж його доза, що міститься у розчинній каві, виводитиметься близько 10 годин, при цьому підбадьорливий ефект цього напою збережеться лише дві-три години. Отже, регулярне вживання розчинної кави може призвести до передозування кофеїну, що шкідливо для здоров’я.

Багато хто вважає, що порятунком від шкоди розчинної кави є вживання цього напою без кофеїну. Однак ця думка помилкова. Такий продукт сприяє відкладенню каменів у нирках. Також кава сама по собі є потужним стимулятором виділення шлункового соку, а розчинна є напоєм із підвищеною кислотністю. Тому людям, що страждають на захворювання шлунка, пити каву натще не бажано або хоча б змішувати з молоком. Також не рекомендується зловживати кавою людям із серцево-судинними захворюваннями.

Запах розчинної кави, на якому так часто акцентують увагу виробники у своїх рекламних заходах, — це, мабуть, єдине, що фахівці визнають корисним у сурогатному напої.

Плюси розчинної кави мають винятково побутовий характер: її зручно зберігати і швидко готувати. У сучасному ритмі життя це багато важить, але здоров’я важливіше.

Зараз чимало компаній випускають мелену зернову каву, яку можна заварити в чашці. Вона зберігає свої корисні властивості і не шкідлива.

А загалом, у виборі між розчинною кавою і чаєм медики рекомендують віддати перевагу чаю.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове