Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Пільги для сільських медиків

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Прошу розповісти про пільги, на які мають право сільські лікарі. Раніше, наприклад, водою я користувалася безкоштовно, але новий власник водогону вимагає сплачувати за неї. Чи правильно це?» — цікавиться Надія Яківна ДОЛОБАН із с. Углуватки Христинівського району Черкаської області.

РОБОТА медиків, які працюють у сільській місцевості, має певні особливості. Тому нормами чинного законодавства передбачено, що представники цієї категорії мають право на забезпечення побутових потреб у сільській місцевості:

— на безоплатне користування житлом з освітленням і опаленням тим, хто проживає і працює у сільській місцевості і селищах міського типу;

— на додаткові гарантії оплати праці та належних умов праці, включно із забезпеченням необхідним медичним обладнанням та спеціальним транспортом;

— на мотиваційні пакети від місцевої влади, у тому числі надання службового житла, транспорту, мобільного зв’язку, пільгових (іпотечних) кредитів на будівництво або придбання житла, компенсації плати за житлово-комунальні послуги та енергоносії, обслуговування та експлуатацію автомобільного транспорту;

— на підвищення рівня професійних знань і практичних навичок;

— на пільги щодо сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством і будівництва приватного житла, придбання автомототранспорту;

— на безоплатне одержання у власність земельної ділянки в межах земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарської установи та організації, розташованих на території відповідної ради, із земель сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарської установи та організації, що приватизуються, або земель запасу чи резервного фонду, але не більше норм безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, встановлених законом для ведення особистого селянського господарства.

Там, де місцева влада розуміє необхідність підтримки свого центру первинної медичної допомоги або окремої амбулаторії, лікарям надають службове житло, іноді з можливістю поступового викупу, або, за бажанням працівника, — пільговий кредит на придбання власного. Також місцева влада пропонує повну або часткову оплату комунальних послуг.

У Законі України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» зазначено, що органи місцевого самоврядування з метою підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості:

— вирішують в установленому порядку питання про забезпечення медичних та фармацевтичних працівників житлом, службовим транспортом, належними умовами праці;

— впроваджують додаткові стимули для залучення на роботу висококваліфікованих медичних працівників шляхом запровадження мотиваційних пакетів, що можуть включати, зокрема, позачергове безоплатне виділення земельних ділянок, сприяння в отриманні кредитів, у тому числі пільгових, та субсидій для будівництва чи придбання житла, надання допомоги власникам квартир (будинків) в їх обслуговуванні та ремонті, компенсацію плати за житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку, обслуговування та експлуатацію автомобільного транспорту, оплату навчання в інтернатурі, підвищення кваліфікації, у тому числі за кордоном, додаткову оплату праці, інші заохочувальні заходи або додаткові фінансові заохочення.

Що ж стосується медиків, які вже перебувають на заслуженому відпочинку, то, згідно із Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 року №76-VIII, з 01.07.2015 року пільги надаються окремим категоріям пільговиків, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (2690 гривень у 2019 році і 2940 — у 2020-му). До таких категорій належать: сільські педагоги — пенсіонери, сільські медики — пенсіонери, сільські бібліотекарі — пенсіонери, сільські працівники культури — пенсіонери, багатодітні сім’ї, учасники війни, діти війни. До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані: пенсія; заробітна плата; грошове забезпечення; стипендія; соціальна допомога; доходи від підприємницької діяльності.

Коли середньомісячний дохід сім’ї не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг протягом 12 місяців від місяця визначення відповідного права.

Згідно з постановою Кабміну №319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України», з 01.05.2016 року особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги.

Оскільки рішення про надання таких пільг приймають органи місцевого самоврядування, то вам, пані Надіє, варто саме до них звернутися із заявою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове