Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Порадував урожай

Зенон МИХЛИК.

У 2019-МУ аграрії Тернопільщини зібрали майже 2,7 млн т зернових і зернобобових культур (у тому числі кукурудзи), що на 148,2 тис. т більше, ніж попереднього року. Найвища врожайність у сільгосппідприємствах Заліщицького, Бучацького, Теребовлянського та Підволочиського районів: 74 — 69 ц/га.

Для ґрунтовніших знань

НЕЩОДАВНО на базі Шумського професійно-технічного училища відкрили навчально-практичний центр, де навчатимуть учнів за спеціальністю «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва». Для цього придбано сучасну техніку, необхідне матеріальне оснащення. В області це вже шостий подібний заклад з підготовки кваліфікованих кадрів робітничих професій.

Поправлятимуть здоров’я

У БІЛЬЧЕ-ЗОЛОТЕЦЬКІЙ обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації, що в Борщівському районі, буде ще один корпус — на 50 ліжок — для учасників АТО та ООС. Обласна рада уже виділила понад мільйон гривень на розробку проєктно-кошторисної документації та початок будівництва.

У цьому медичному закладі учасники російсько-української війни безкоштовно лікуються і проходять реабілітацію уже п’ять років. Також мають можливість тут оздоровитися разом із сім’ями.

Віддали шану героям

ПРАЦІВНИКИ пошукового підприємства «Доля», Українського інституту національної пам’яті та ГО «Меморіал Південна Волинь», здійснюючи у Шумську розвідувальні роботи, виявили яму, в яку енкавеесівці вкинули 14 закатованих невідомих вояків УПА. Нещодавно останки повстанців по-християнськи, з військовими почестями перепоховали на цвинтарі в райцентрі. Панахиду спільно відслужили священики ПЦУ та УГКЦ. Біля пам’ятного знака жертв тоталітарних режимів відбулося багатолюдне народне віче.

Дбають громади

У СЕЛИЩІ цукроварів Заводське, що неподалік Чорткова, відкрили оновлену школу мистецтв. Будівельні матеріали об’єднана територіальна громада закупила за фінансової підтримки Програми DOBRE, а вартість робіт оплатила з власного бюджету.

Навчається тут також чимало дітей з довколишніх сіл. Вибір широкий, адже функціонує чотири відділи: музичний (інструменти та вокал), хореографічний, образотворчого та театрального мистецтв. Дорослі ж мешканці громади можуть займатися фітнесом.

А в Іванівці сусіднього Теребовлянського району стала до ладу перша черга централізованого водопостачання із глибинних свердловин. Таким чином розв’язується гостра для селян проблема (пересохли криниці й два ставки). Завдяки співпраці місцевої ОТГ з програмою DOBRE прокладено понад 20 кілометрів магістральних труб, до них вже під’єднуються вулиці села.

Ось така оптимізація

ЗА ОСТАННЄ 10-ліття освіта Тернопільщини осиротіла — не стало 169 шкіл, повідомили у Головному управлінні статистики краю. Залишилося 726, де нині навчаються 106 тисяч учнів. Переважно закриваються малокомплектні освітні заклади.

ЗЕ-команда пролітає

НА МІСЦЕВИХ виборах, що відбулися у передостанню неділю року в об’єднаних територіальних громадах — Нараївській Бережанського та Млиновецькій Зборівського районів переконливу перемогу здобули чинні голови, самовисуванці Євген Здебський і Василь Пихальський. А позапартійний підприємець Любомир Ковч став лідером Великобірківської ОТГ Тернопільського району.

Де в Україні жити добре

НА КОНКУРСІ з обрання «молодіжної столиці» України серед 48 міст найкращим для проживання і розвитку молоді визнано Тернопіль. Щоправда, завоювати це звання йому вдалося, обійшовши не менш гідних претендентів — Вінницю, Одесу, Харків, Острог…

Усе — в базі

У ТЕРНОПОЛІ з’явився «Електронний кабінет дільничного». Новий вид сервісу, повідомляє Головне управління Національної поліції в Тернопільській області, допоможе не лише запобігати вчиненню правопорушень, а й протидіяти злочинності.

Дільничні забезпечені планшетами, отож можуть одразу вносити всі дані про правопорушників, на місці перевіряти осіб або транспортні засоби за відповідною базою і складати протоколи в електронній формі. А також скористатися допомогою електронного кабінету, щоб звернутися до дільничних, мають можливість і пересічні містяни. Як користуватися новим сервісом, поліцейські обіцяють навчити мешканців своїх дільниць.

Дзвенітимуть струни

РІШЕННЯМ обласної ради 2020-й на Тернопільщині проголошений Роком бандури. Так буде пошановано 100-літній ювілей уродженця Бережан, видатного бандуриста, музичного теоретика і реставратора кобзарського епосу Зіновія Штокалка. Він зібрав та опрацював понад 300 дум і балад, козацьких, стрілецьких, повстанських та інших пісень, ще й майстерно їх виконував на старовинному інструменті.

Ходить мурчик тихо

У ПРИРОДНОМУ заповіднику «Медобори» науковці з допомогою фотопастки вперше зафіксували появу лісового кота. Водяться ці тварини, занесені до Червоної книги України, у Карпатському регіоні та в окремих районах Одеської та Вінницької областей. Лісівники останньої теж нещодавно повідомили, що зустріли смугастих лісових «амурчиків». Ці тварини переважно полюбляють бродити у присмерку, поночі. Й поодинці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове