Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Одним — мільйони, іншим — ліквідацію

Віталій НАЗАРЕНКО.

Єдиний у Козелецькому районі спеціалізований навчальний заклад — Козелецький міжшкільний навчально-виробничий комбінат — сліпа «Феміда» Чернігівського окружного адмінсуду прирекла на погибель. «Сільські вісті» присвятили кілька матеріалів цій темі. В останньому за назвою «За комбінат ми ще поборемось!» від 15 листопада 2019 року йшлося про призупинення ліквідації комбінату за судовим рішенням. Однак у підсумку колективу було відмовлено в задоволенні позову.

— РІШЕННЯМ суду ми не просто розчаровані, ми розтоптані. Але складати руки ми не збираємось і готуємо апеляцію, — не здається директор закладу Дмитро Сакір. — Публічно звертатимемося до голови ОДА Андрія Прокопенка за підтримкою. Він уже провів кілька нарад із приводу збереження профтехосвіти, а наш заклад — один із найкращих в області. Гріх втрачати таку базу і такий професійний колектив.

Нагадаємо, керівництво Козелецької ОТГ два роки намагалося ліквідувати найновіший навчально-виробничий комбінат області з унікальною технічною базою. Обґрунтовували все цифрами — мовляв, утримувати заклад дорого, а освіта дітей — то проблеми їхніх батьків, а не органів влади. А цього навчального року відділ освіти не надав комбінату навчальних годин, тож він із 1 вересня не запрацював. Цим бюрократичним вивертом і дотисли — з’явилася формальна підстава для ліквідації. Що й сталося 25 вересня: із подачі керівництва ОТГ селищна рада на сесії ухвалила відповідне рішення.

Що ж там із цифрами, запитають читачі, можливо, утримувати заклад таки справді непосильно для громади? Розглянемо деталі: комбінату для функціонування потрібно 1,153 мільйона гривень. Начебто кругленька сума. Але з них 585 тисяч гривень — це субвенція з держбюджету, а своїми силами викладачі та учні заробляли по 300 тисяч гривень на рік. От і бачимо, що для навчального закладу місцева влада не знайшла 600 тисяч гривень.

Тим часом на останній сесії Козелецької селищної ради виділили понад 5,5 мільйона гривень на утримання муніципальної варти, що складається з шести чоловік, та КП «Козелецьводоканалу». Якщо бути точним, то на діяльність першої у 2020 році передбачено мільйон 100 тисяч гривень загального обсягу річних коштів. А під КП «Козелецьводоканал» узагалі прописали трирічну програму фінансової підтримки з обсягом забезпечення 1,8 мільйона гривень — по 600 тисяч гривень дотацій щороку. Цікаво те, що для забезпечення діяльності цього підприємства передбачено виділення з бюджету громади чотирьох мільйонів 500 тисяч гривень. Десята частина цих коштів — а це 450 тисяч гривень — піде на утримання адміністрації у складі трьох чоловік.

І якщо доцільність підтримки «Козелецьводоканалу» ще можна обговорювати (хоча в деяких громадах приватні установи з подібними функціями успішно заробляють гроші і обходяться без дотацій), то існування КП «Муніципальна варта» досить сумнівне. Зрештою, це питання ціннісних життєвих орієнтацій. На жаль, у Козельці депутати і керівники громади обрали гайдуків замість надання професійно-технічної освіти дітям із сіл в одному з найкращих закладів області.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове