Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Слідами Другої світової

Олена БЕГМА.

В Україні з’явився сайт із документами для пошуку загиблих і зниклих безвісти у Другій світовій війні радянських військовослужбовців родом із України. Це перший у державі досвід упорядкування «похоронок» та облікових документів, розпорошених по військкоматах.

ПРОЄКТ утілює Національний музей історії України у Другій світовій війні. Поки що електронний ресурс містить 258 011 записів і 311 572 документи щодо Київської та Житомирської областей. Упродовж нинішнього року архівісти обіцяють устигнути викласти ще як мінімум 110 тисяч записів і 120 тисяч документів. У перспективі — залучення до співпраці інші державні установи та створення всеукраїнського пошукового порталу загиблих і зниклих безвісти військовослужбовців, незалежно від того, де вони народились і в яких підрозділах Червоної армії періоду Другої світової війни служили.

«2020-й — рік 75-ліття закінчення Другої світової війни. За радянськими нормативами, які досі не скасовані, цього ж року завершується термін зберігання документів на загиблих. Що було б з паперами далі, не відомо. Проте працівники музею встигли урятувати унікальний документальний фонд, створивши електронну базу даних. Це зробило його загальнодоступним», — повідомив генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук під час презентації пошукової системи.

Користуватися базою даних просто. Наприклад, хтось захоче знайти документи, пов’язані із загиблим чи зниклим безвісти на війні батьком, дідом чи прадідом, але не має достатньо про це відомостей. Достатньо ввести у пошукове віконце сайту https://martyrology.org.ua прізвище, ім’я та по батькові свого солдата Другої світової, і відразу одержите варіанти з такими ж іменами для подальшого визначення. За запитом користувача сайт видасть і фотокопії наявних підтверджувальних документів, які, на жаль, до сьогодні збереглися далеко не в усіх українських родинах. Їх можна буде роздрукувати. Це дуже важливо. Адже кожна сім’я має достеменно знати свою історію, а отримані документи можна буде зберігати в сімейному архіві.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове