Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Весняний призов — по-старому

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

У зв’язку з указом В. Зеленського щодо повернення призову до війська з 18 років у багатьох українців виникло запитання: чому відновили цю норму і коли вона почне застосовуватись?

ЯК ПОЯСНИВ у коментарі ЗМІ військовий експерт Ігор Романенко, запровадження у 2015-му мінімального віку для строкової служби 20 років (18- і 19-річні юнаки — за власним бажанням) ґрунтувалося на тезі, що старші хлопці свідоміше ставитимуться як до власне «армії», так і загалом до захисту суверенітету та територіальної цілісності Батьківщини, якій заприсягнули на вірність. Але практика показала протилежне — з часом мотивація знижується. Більшість опитаних чоловіків віком понад 20 років розповіли, що хотіли служити відразу після закінчення школи: перерва невелика, пройшов військову підготовку — і вільний. У підсумку до цієї позиції й прислухалися.

Коментар експерта підтвердив і міністр оборони А. Загороднюк. Він зауважив, що насправді вік призову ніколи не змінювався, будучи закріпленим у Законі «Про військовий обов’язок і військову службу», відтак указ Президента виданий відповідно до вимог чинного законодавства. При цьому повідомив, що під час весняного призову-2020 повістки отримають, як і раніше, 20-річні юнаки, а 18-річні зможуть служити за власним бажанням. Також строковики не братимуть участі в ООС.

Слова міністра дещо контрастують із указом, у якому встановлено, що призову на строкову військову службу підлягають придатні за станом здоров’я до військової служби чоловіки віком від 18 до 27 років, які не мають права на звільнення або відстрочку. І хоч А. Загороднюк такі розбіжності не пояснив, він дав зрозуміти, що у весняний призов вісімнадцятирічних не чіпатимуть. Про зміни, якщо вони будуть, повідомлятимемо читачів на сторінках нашої газети.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове