Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Реклама тільки українською

Олена КОЩЕНКО.

ВІДТЕПЕР якщо десь на вулиці вам тицяють у руки паперову рекламу, написану російською мовою, це буде прямим законодавчим порушенням. З 16 січня набула чинності норма закону про мову, згідно з якою вся реклама у державі має бути лише українською. Порушнику доведеться сплатити 200-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян штрафу — від 3400 до 5100 гривень. І це за умови, що правопорушення скоєно вперше. Якщо піймають повторно, з порушника до держскарбниці має бути стягнено вже 500-700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 8500 до 11900 грн. Стежити за дотриманням закону і штрафувати буде служба Уповноваженого із захисту державної мови. Вона може це робити або за скаргою від будь-якого українця, або із власної ініціативи. На розгляд справи офіційно викликатиметься встановлений після розслідування порушник — фізична особа чи представник фірми, організації. Втім…

Як відомо, 27 листопада на посаду Уповноваженого із захисту державної мови уряд призначив Тетяну Монахову. Але фактично вона стане до виконання обов’язків лише через півроку. Отже, від 16 січня і по 27 травня за порушення мовної політики в рекламі писати скарги поки просто нікуди. А тоді ще побачимо, як насправді запрацює мовний закон.

Кодування супутникового сигналу відтерміновується

АНОНСОВАНЕ кодування супутникового сигналу перенесли на тиждень. Тож 23 телеканали закодують сигнал з 28 січня нинішнього року. У країні, за різними підрахунками, — близько 4 мільйонів домогосподарств, які змушені будуть обрати інший тип прийому у зв’язку з кодуванням супутника. Вважаймо, це стільки ж потенційних нових абонентів телевізійних провайдерів, які надалі щомісяця стягуватимуть із користувачів абонентську плату за перегляд улюблених програм і телесеріалів. Отже, телеканали зароблятимуть більше. От тільки питання: чи стане на цих каналах менше телереклами, яка всіх уже просто «дістала»!

Агов, водії, баристи і монтажники!

ЯКІ робітничі спеціальності у державі найзатребуваніші? Про це можна дізнатись, передивившись запити роботодавців у регіональні центри зайнятості та вакансії на сайтах із працевлаштування. Традиційно претендентам на найдефіцитніші спеціальності пропонуються найвищі зарплати. Зокрема, водіям і монтажникам пересічно — 15 тисяч гривень на місяць. Зарплати баристів (фахівців з екслюзивного приготування кави) і кухарів — 8-10 тисяч. Потрібні кур’єри, де пропонована ставка — 10,5 тисячі, офіціанти — 9,5 тисячі, вантажники — 9 тисяч. Не проблема сьогодні в Україні знайти роботу продавцем із зар­платою 8 тисяч, охоронником — 7250 грн, а також прибиральником зі ставкою 5 тисяч.

До речі, в уряді пообіцяли створити впродовж найближчих п’яти років мільйон додаткових робочих місць, до 2024-го вдвічі знизити рівень безробіття до нинішнього показника країн ЄС — 5%. Щоправда, для цього доведеться добряче попрацювати над детінізацією вітчизняної економіки. За даними Мінсоцполітики, половина українців працездатного віку працюють нелегально або на заробітках за кордоном.

Слабка стать у жорнах пенсійної реформи

ДЛЯ жінок знову законодавчо подовшає пенсійний вік. Починаючи з 1 квітня вони зможуть виходити на заслужений відпочинок після досягнення 59 років і 6 місяців. А вже ті, хто народився після 1 квітня 1961-го, — тільки після досягнення ними 60 років. При цьому для призначення пенсії за віком необхідно мати ще й, як мінімум, 27 повних років підтвердженого (читай: проплаченого внесками до ПФУ) страхового стажу. Надалі щороку остання вимога зростатиме на рік — поки не досягне 35 років.

Все б нічого, адже представниці «слабкої статі» давно вже змирилися зі своєю роллю «трудової коняки» у суспільстві, якби не проблеми з пошуком роботи. Держстат нещодавно опублікував промовистий звіт: серед зареєстрованих в Україні 338,2 тисячі безробітних майже 180 тисяч становлять саме жінки.

«Секунда» ціною в життя

ЦЯ трагедія сталась в одній із квартир Харківського району столиці: у ванній захлинулося дитятко, якому ледь виповнилось рік і 9 місяців. Мати посадила його у ванну купатись, а сама, за її словами, «буквально на секунду» відлучилася на кухню. Коли ж повернулася, хлопчик уже не подавав ознак життя. На жаль, медики «швидкої» не змогли реанімувати дитину.

Поліція проводить розслідування обставин трагедії. Тим часом випадок цей не такий уже й унікальний. Нещодавно на Харківщині так само потонуло немовля, якого батько залишив без нагляду. На Черкащині бабуся, якій привезли в село малесенького онука, проте через домашні клопоти їй було ніколи його бавити, також посадила дитину у ванну купатись, а сама подалась у двір. Чим це закінчилося, можете здогадатись…

Таке треба перевіряти

ПРЕЗИДЕНТ підписав закон про створення в Україні Єдиного реєстру людей, засуджених за злочини, скоєні проти статевої недоторканності малолітніх. Прямий доступ до нього матимуть тільки представники Нацполіції, прокуратури і Держбюро розслідувань. Втім, права на отримання інформації з реєстру за спеціальним запитом також набудуть керівники органів влади, місцевого самоврядування, установ освіти, охорони здоров’я та організацій, які надають різні соціальні послуги. Вони можуть послати запит, щоб перевірити працівника, якого збираються найняти на роботу. Особи, внесені до реєстру, будуть зобов’язані повідомляти поліції про зміну місця проживання і роботи.

Також закон передбачає посилення кримінальної відповідальності за злочини, скоєні стосовно дітей, які не досягли 14 років. Зокрема, за розтління малолітніх упроваджується покарання терміном 10-15 років у тюрмі посиленого режиму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове