Архів
Вівторок,
21 січня 2020 року

№ 4 (19752)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Нас без нас порахували

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ПРО ТЕ, що країні конче потрібний Всеукраїнський перепис населення, соціологи та економісти твердять давно. Перше і поки що останнє таке ґрунтовне опитування відбулось у грудні 2001 року. А згідно зі стандартами ООН, всебічну оцінку кількості й складу населення будь-якій країні слід робити кожні 10 років. Без цього її повноцінний соціально-економічний розвиток неможливий.

Торік попередній уряд нарешті оголосив про проведення у грудні 2020-го Всеукраїнського перепису населення. Навіть подекуди він був здійснений у тестовому режимі.

Прийшла нова влада, і ось днями міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що всеукраїнський перепис… уже відбувся. Був він електронний, застосовувались різні методики (на думку фахівців, імовірно, йдеться про дані мобільних операторів про їхніх користувачів, а також реєстри РАЦСів і Пенсійного фонду), які показали приблизно однаковий результат. Незабаром він буде офіційно оголошений.

Втім, ще у листопаді, коли уряд уперше оприлюднив ідею електронного перепису, більшість науковців її розкритикувала. Зокрема, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова наголосила: «Це буде просто оцінка чисельності населення, а не всеукраїнський перепис. Якщо ми не проведемо повноцінний перепис, то не зможемо нормально управляти країною». Інші експерти також підтверджували, що тільки традиційний перепис дав би змогу нарешті скласти достовірний реєстр виборців і встановити реальну кількість пільговиків. Без першого на кожних виборах гарантовано матимемо можливість для всіляких фальсифікацій, а без другого в країні і надалі процвітатиме так званий пільговий бізнес, коли пільговик є лише на папері, а хтось кладе його гроші до своєї кишені. А пільговиків в Україні — мільйони. Не дасть електронний перепис і повноцінних даних про міграційні процеси, заробітчанство. Вочевидь, не цікавить владу і сьогоднішній національний склад населення. Відомо — «какая разніца?».

Щоправда, за словами Дубілета, в уряді ще тривають дискусії стосовно проведення у грудні 2020-го традиційного Всеукраїнського перепису. Однак сам міністр вважає його непотрібним: «Це зайві видатки для бюджету, які дають дуже спірний результат».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Багатіє думкою?..
Читати
«Прогрес» — навіч
Читати
Їдуть у Страсбург
Читати
Щоб не крали, мовляв
Читати
Стала тенденція
Читати
Готуються до оновлення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове