Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Традиції

Тисячоголосо колядували

Леонід Логвиненко.

У переддень святого Василя, тобто напередодні новоріччя за старим стилем, у Харкові дві тисячі колядників виконали колядку «Нова радість стала». Ця подія мала місце після параду колядницьких гуртів, які приїхали до обласного центру для участі
у «Вертеп-фесті-2020».

— ЦЯ АКЦІЯ допомагає всім патріотам відчути свою згуртованість, єдність України, — каже головна директорка-організатор «Вертеп-фесту» благодійного фонду «Харків з тобою» Олена Рофе-Бекетова. — В момент виконання ми розуміємо, що співаємо разом навіть не з тисячею людей, що знаходяться тут фізично.

Колядку «Нова радість стала» обрали для одночасного виконання в трьох містах країни організатори Всеукраїнського фестивалю вертепів «Вертеп-фест». Вперше він пройшов у 2017 році в трьох містах — Харкові, Львові і Краматорську. Тоді рівно опівдні на головних площах міст сотні людей заспівали відомі всім слова. 2018-го до них приєдналися ще три міста — Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Тернопіль. А в січні 2019-го ця акція стала міжнародною — до участі в ній долучилося п’ять країн: Велика Британія, Австрія, Нідерланди, Польща та Німеччина, а також близько 50 міст і сіл з 18 областей України.

— У сьогоднішньому житті не вистачає по-справжньому позитивних, світлих новин, — з жалем говорить керівниця та організаторка проведення акції «Нова радість стала» в рамках фестивалю «Вертеп-фест» Ірина Голубєва. — Тож давайте разом поширювати цю щиру і світлу звістку про народження Сина Божого.

На традиційний фестиваль вертепів, який відбувається в Харкові вчетверте, з’їхалися колядники з усіх куточків України. Скажімо, гуцульський колектив з Криворівні, перед тим як завітати на Слобожанщину, колядував на Луганщині — у Сєверодонецьку, Щасті, Старобельську, Попасній. Кажуть, що їх прекрасно зустрічали і воїни, і місцевий люд. До речі, на Харківщині гуцулів приймали не менш тепло. Дехто просив їх подути в такі собі роги, аби розігнати нечисту силу, яка біситься на Сході.

Пригадується, років тридцять тому колядки на Слобожанщині лунали рідко. Переважно «завозили» їх сюди колективи зі Львівщини, Прикарпаття, Буковини, які й цього року завітали на Схід. Проте зараз є що заспівати й слобожанцям. За цей час вони повиймали з бабусиних скринь не лише старозавітний одяг, а й колядки-щедрівки, котрі, як виявилося, не менш самобутні, ніж на Гуцульщині чи, приміром, Лемківщині. Радує й те, що нинішнього року, окрім знаменитих колективів, які з’їхалися з усієї області — Валківського, Сахновщинського, Зміївського, Нововодолазького та інших районів, — колядувало чимало студентських та учнівських гуртів. Отож є сподівання, що національна традиція вертепів і різдвяних піснеспівів не вмре, не поляже.

У два фестивальні дні учасники фестивалю колядували в харківський вишах, школах, лікарнях, метро, торговельних центрах.

Закінчився фестиваль етновечорницями, де були представлені не тільки культурні традиції різних регіонів України, а й національні кухні різних народів. Пластуни та професійні моделі продемонстрували також народний одяг з колекцій Ірини Маркевич та Ірини Голубєвої. Супроводжувала все це дійство музика етно-рок гурту «Яри».

На фото автора: учасники «Вертеп-фесту».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове