Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Славна минувшина

Трактор-ветеран

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

ЗАПОРІЗЬКИЙ музей раритетної техніки «Фаетон», який налічує понад тисячу унікальних зразків, поповнився вельми цікавим експонатом — сюди прибув гусеничний сільськогосподарський трактор ДТ-54. Ветеран розміняв сьомий десяток — у 1959-му його випустив Харківський тракторний завод. І сьогодні він чи не єдиний в Україні із серії дизельних тракторів, які минулого століття трудилися на полях. Фахівці, отримавши раритет, приємно здивувалися — трактор у робочому стані!

За тих часів із заводських конвеєрів зійшло майже мільйон ДТ-54. Працювати на них було нелегко, проте техніка вважалася надійною, особливо на освоєнні цілинних земель у 1950-х роках. Ровесник такої моделі техніки радянський фільм «Іван Бровкін на цілині» навіч демонструє героїку тих часів: актор Леонід Харитонов в образі головного героя завзято працював саме на такій машині.

Радянські дизельні трактори купували у 36 країнах світу. Із такої моделі, наприклад, стартував китайський тракторний літопис: машинобудівники КНР, отримавши технічну документацію на цю сільськогосподарську машину, локалізували у себе виробництво ДТ-54 і навіть перегнали СРСР, випустивши понад мільйон одиниць.

Зимуватиме ДТ-54 у «Фаетоні», відтепер у нього починається нове життя. А на весну планується масштабна реставрація трактора-ветерана, щоб нащадки мали уявлення, бодай із відвідин музею, якою технікою користувалися селяни у минулому столітті, вирощуючи на полях хліб.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове