Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи призначать мені пенсію, якщо я досяг пенсійного віку, але не маю відповідного страхового стажу?»

Василь КОЛОДА.

с. Гаврилівка

Нововоронцовського району

Херсонської області.

 

ПУНКТОМ 5-м розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 №2148 передбачено, що в період із 01.01.2018 по 31.12.2020 особам, які досягли віку, визначеного частиною першою статті 26-ї Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), але не набули страхового стажу, передбаченого нормами цієї статті, за умови наявності в них не менш як 15 років страхового стажу призначатиметься тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату (далі — тимчасова допомога).

Тимчасова допомога надається органами соціального захисту населення і виплачується до досягнення особами віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії. Тимчасова допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, призначається з урахуванням її майнового стану і середньомісячного сукупного доходу. Порядок призначення такої допомоги затверджено постановою Кабінету міністрів України від 27.12.2017 №1098.

Призначення тимчасової допомоги особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Київ та Севастополь держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) (крім міст Київ та Севастополь) рад, органами виконавчої влади АР Крим з питань соціального захисту населення, виконавчими органами рад об’єднаних територіальних громад з урахуванням її майнового стану і середньомісячного сукупного доходу.

У разі досягнення пенсійного віку, визначеного частиною першою статті 26-ї Закону 1058, особа звертається в органи Пенсійного фонду із заявою про видачу довідки про наявний страховий стаж.

 

«Торік у червні мені виповнилося 59. Маю 30 років безперервного педагогічного стажу. Із 2011-го по 2017 рік одержувала пенсію по інвалідності й працювала педагогом. Чи маю я право на грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій у разі виходу на пенсію за віком?»

Домна ГИЦАЛО.

с. Багринівка

Глибоцького району

Чернівецької області.

 

ВІДПОВІДНО до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), грошова допомога надається за таких умов:

на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону 1058, особа працювала в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»-«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

страховий стаж на зазначених посадах становить 35 років для чоловіків і 30 — для жінок;

до цього особа не одержувала будь-якої пенсії.

Отже, оскільки ви одержували пенсію по інвалідності, права на грошову допомогу не маєте.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове