Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Лунали українські колядки

Підготував

Василь ПІДДУБНЯК.

У СЕВАСТОПОЛІ на церковних святкових службах із нагоди Різдва Христового виконували колядки та пісні українською мовою, зокрема «Щедрик» українського композитора Миколи Леонтовича.

У центрі міста в Покровському соборі влаштували різдвяний концерт двох церковних хорів, передає Крим. Реалії. Після служби півчі зібралися біля вертепу з фігурками біблійних персонажів і почали співати різдвяні пісні українською мовою: «Нова радість стала», «На небі зiрка», «Тиха ніч, свята нiч», «Щедрик». За спостереженням кореспондента сайту, деякі віряни підспівували українською. «Щедрик» у Севастополі звучав і торік.

Безводдя вдарить і по демографії

ПЕРЕКРИТТЯ Північно-Кримського каналу в 2014 році вже колосально негативно позначилося на економіці та сільському господарстві в Криму. За прогнозами, у 2020 році наслідки будуть ще відчутнішими: цілковито припиниться вирощування сої, кормів, багаторазово скоротиться виробництво овочів, продукції тваринництва, а також риби та молокопродуктів.

Більший видобуток підземних вод істотно позначиться на екосистемі півострова і стане причиною засолення сотень свердловин. Брак зрошення і неможливість ведення сільського господарства спричиняє серйозні демографічні зміни у степових районах Криму.

Не все залежить від сходів

ОЗИМІ зернові культури в Криму під урожай 2020 року зійшли на 95% посівних площ. Про це повідомляється на сайті так званого міністерства сільського господарства Криму.

«Якщо в перші місяці після посівної нестача ґрунтової вологи стримувала ріст озимих зернових культур, то сьогодні ситуація суттєво покращилася завдяки опадам. Посівні площі під урожай 2020 року, включаючи озимі на зерно і корм, становлять майже 500 тис. га», — зазначив очільник галузі Анд-рій Рюмшин. За словами чиновника, потреба півострова в насінні ярих зернових і зернобобових культур — понад 15 тис. тонн.

Ще один позов проти окупантів

УКРАЇНА подає оновлені позови проти Росії через неможливість використовувати свої активи в окупованому Криму. Про це повідомив 8 січня LIGA.net виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко.

«Ми подаємо зараз оновлені позови проти Росії через втрату можливості використовувати наше майно в Криму, — сказав співрозмовник. — І там велика сума вимог — $5 млрд без урахування відсотків. Але з відсотками це вже понад $7 млрд». Він припустив, що рішення про суму компенсацій трибунал при постійній палаті третейського суду в Гаазі ухвалить наприкінці 2020 року або у 2021-му.

У шахраїв інших схем не буває

РОСІЯ в умовах заборони Туреччини на морське сполучення з портами окупованого Криму застосовує шахрайські схеми при відправленні суден. Про це сказав посол України в Туреччині Андрій Сибіга в інтерв’ю UATV.

За словами дипломата, аби здійснювати такі провокативні дії, на суднах відключають навігацію, підробляють документи, при заході в турецькі порти вказують, що судно прибуло з території Росії, без позначення заходу в порти окупованого Криму.

Медики потрапили у пастку

КЕРІВНИЦТВО Кримського центру медицини катастроф і швидкої медичної допомоги збирається просити тамтешній російський уряд про фінансову допомогу на закупівлю автомобілів для «Швидкої допомоги». Про це в ефірі російського радіо «Спутник в Крыму» повідомив керівник центру Сергій Олефіренко.

«Згідно із законодавством, через п’ять років залишкова балансова вартість автомобіля «Швидкої допомоги» становить нуль. Ми потрапили в пастку, коли масово в 2014 році були поставки автотранспорту, зараз масово минає термін їхньої експлуатації. Пробіги доходять по півмільйона кілометрів, двигуни пережили по одному-два капітальні ремонти. До осені ми постанемо перед тим, що по 50-60 автівок доведеться списувати відразу», — сказав Олефіренко.

Перетворили вождя на купу каміння

КРИМСЬКІ депутати-комуністи вимагають від підконтрольної Росії місцевої влади розібратися з фактом знищення пам’ятника Леніну в Євпаторії. Кілька днів тому місцеві жителі виявили на місці монумента купу каміння, повідомила агенція Крим. Реалії.

В Євпаторії з радянських часів залишилося декілька монументів вождю комуністів. Пам’ятник, про який ідеться, був зведений у середині 1950-х років і розташовувався в колишньому євпаторійському парку імені Франка. Жителі Євпаторії в соцмережах обговорюють, що подія може бути пов’язана з планами щодо забудови парку, де розташовувався монумент Леніну.

За пісок можуть і посадити

КЕРІВНИКУ російської фірми, яка незаконно видобувала пісок біля окупованого півострова, повідомили про підозру, інформує прес-служба прокуратури АР Крим, структурні підрозділи якої після російської окупації півострова розташовані у Херсоні та Києві.

Досудовим розслідуванням правоохоронці встановили, що керівник іноземної фірми починаючи з середини травня 2015 року спільно з капітанами суден організував незаконний видобуток морського піску в Каркінітській та Джарилгацькій затоках. Як наслідок, упродовж 2015-2018 років фірмач завдав державі збитків на суму понад 140 мільйонів гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове