Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Освіта

Навчальні заклади на порозі змін

Олена БЕГМА.

2020-й стане останнім роком, коли математика буде предметом на вибір під час ЗНО школярів, адже із наступного складання такого іспиту, щоправда, дворівневого за ступенем складності, для всіх стане обов’язковим. Крім того, навчальним закладам усіх рівнів уже сьогодні доведеться працювати у нових умовах, адже реформування освіти триває…

ПЕРЕДОВСІМ про те, що з нинішнього року упроваджено нові правила вступу до закладів вищої освіти.

Почнімо з того, що у 2020-му, щоб здобути бюджетне місце в університеті, академії чи інституті, потрібно буде набрати у підсумку щонайменше 125 балів. Навіть якщо на певну бюджетну спеціальність у тому ЗВО буде й недобір, приймати всіх без винятку буде заборонено.

Загалом же 2020-го ЗНО відбуватиметься аналогічно до тестів минулого року: школярі можуть обрати з-поміж 11 предметів не більше чотирьох, два з яких обов’язкові: українська мова і література, а також математика або історія України — на вибір. ЗНО розпочнеться 21 травня з математики. Також у травні випускники складатимуть тести з української мови й літератури та фізики. ЗНО з інших предметів стартує з 1 червня і триватиме до 15 червня.

Водночас вступники до вишів зможуть подати п’ять заяв, не обмежуючись у спеціальностях (усі п’ять заяв на одну спеціальність у різні виші або ж подати п’ять заяв на п’ять різних спеціальностей). При цьому вступити на бакалавра вперше можна буде за сертифікатами ЗНО чотирьох років — 2017-го (окрім іноземних мов), 2018-го, 2019-го та 2020-го — з усіх предметів. Сертифікати подавати у будь-яких комбінаціях: наприклад, один сертифікат 2018 року, два 2018-го або ж усі сертифікати одного року.

Іще така важлива новація, що стосується коледжів і технікумів, передбачена Законом «Про фахову передвищу освіту», який набув чинності. Відтак, по-перше, коледжі не набиратимуть студентів на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст — тільки на молодшого бакалавра (для таких вступників зроблено виняток: скасовано обмеження щодо порога 125 балів для вступу на бюджет). По-друге, не буде обмежень вікових і пов’язаних із раніше отриманою освітою для вступників на бюджет. Тобто навіть дорослі люди зможуть змінити професію за бюджетні кошти. Крім того, для них передбачена можливість вступати не за результатами ЗНО, а складати іспити в самому закладі. По-третє, держава покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти за найзатребуванішими спеціальностями. І нарешті, по-четверте, в кожному коледжі буде створено наглядову раду, що працюватиме над стратегією розвитку закладу, вишукуватиме додаткові джерела фінансування і впливатиме на його керівництво в разі виникнення проблем. Директора коледжу обиратиме колектив, а термін його перебування на посаді буде обмежено.

Тим часом у загальноосвітніх навчальних закладах із нинішнього року школярі проходитимуть ЗНО з української літератури, враховуючи вже нову шкільну програму. Зокрема, у неї внесено такі зміни. Достатньо прочитати лише першу та четверту частини роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні». З програми вилучили «Марусю» Г. Квітки-Основ’яненка, «Гайдамаки» Тараса Шевченка та «Гімн» Івана Франка. Однак додали повість Франка «Захар Беркут». Зменшена кількість обов’язкових творів. Так, серед них немає «Землі» Ольги Кобилянської, «Дитинства» Юрія Яновського, «України в огні» Олександра Довженка, «Залізного острова» Олеся Гончара… Водночас до розділу літератури ХХ століття додалися: «Камінний хрест» Василя Стефаника, «Valse velancolique» Ольги Кобилянської, «Майстер корабля» Юрія Яновського, «Лебеді материнства» Василя Симоненка, «Наша мова» В. Голобородька…

Ну і, звичайно, триває упровадження принципово нового освітнього проєкту — «Нова українська школа», яка має стати для юних українців ще й школою найважливіших життєвих компетентностей. Для цього перенавчання і учителів-предметників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове