Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Таки є «разніца»

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

На сайті «Небесна Сотня» окремим розділом — сумний мартиролог «Не дочекались вироку…» Останні повідомлення за грудень 2019-го: на російсько-українській війні загинув Євген Ткачук, син Героя Небесної cотні Ігоря Ткачука. Рік перед тим померла його мама Ніна Василівна. Не стало й мами Героя Небесної cотні Романа Точина — Олександри Станіславівни. Раніше відійшла у вічність Ірина Сердюк, дружина Героя Небесної cотні Ігоря Сердюка…

СПРАВА про розстріли майданівців, за словами адвоката Небесної cотні Романа Маселка, надзвичайно складна та об’ємна, включає десятки окремих злочинів. Отож, каже, навіть за нормальних умов розслідування може тривати ще кілька років. І навряд чи це прискорить передача матеріалів із Генпрокуратури іншим правоохоронним органам, зокрема ДБР. Пригадаймо, як бідкавсь екс-керівник тієї структури Роман Труба, мовляв, для ефективної роботи над справами Майдану (5 тисяч томів!) катастрофічно не вистачає слідчих. Тим паче, вважав, що розслідування потрібно «відмотати назад і досліджувати із самого початку».

Побоюючись, що це може призвести до розвалу справи взагалі, родичі Героїв Небесної сотні, адвокати і громадське об’єднання «Євромайдан СОС» зверталися до Президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки, Прем’єр-міністра Олексія Гончарука та директора Державного бюро розслідувань Романа Труби із закликом не допустити цього. А ще — гарантувати, що на слідство не тиснутиме Андрій Портнов. Адже одіозний колишній високопосадовець часів Януковича закликав генпрокурора розвернути розслідування… супроти учасників Революції гідності за нібито організацію масових вбивств працівників правоохоронних органів, а звинуваченим співробітникам «Беркуту» оголосити амністію.

«Небачений цинізм і наглість, коли людина без Гідності говорить про Гідність інших», — заявили у ГО «Родини Героїв Небесної Сотні». Коли ж стало відомо, що в списках на обмін полоненими таки є колишні беркутівці, родичі полеглих майданівців поставили вимогу: відправити їх під суд, а натомість ворожій стороні передати Портнова. Однак обмін відбувся за сценарієм, який навряд чи був розроблений у нашій країні.

— У нас фактично забрали надію на покарання винних, — днями заявив з трибуни сесії Тернопільської обласної ради Володимир Голоднюк, батько Героя Небесної cотні Устима. — Так, ми переживаємо за наших громадян, які перебувають у полоні терористів, їх треба повертати. Але, на нашу думку, не обов’язково для цього ґвалтувати судову систему держави.

Депутати, низка патріотичних громадських організацій підтримали його звернення до Президента України, у якому пропонується, аби правозахисники і юристи розробили зміни до законодавства, які, зокрема, дадуть змогу засудити обміняних беркутівців заочно.

Документ містить іще кілька чітких вимог: «Припинити переслідування бійців, волонтерів та патріотів України! Дозволити нашим захисникам дати адекватну відповідь ворогу! Повернути війська на позиції фронту, де агресія ворога не припинена! Провадити проукраїнську та проєвропейську політику Української держави, за яку стояв Майдан, за яку полягла Небесна Сотня під час Революції гідності, за яку гинуть Герої російсько-української війни!»

…Так збіглося, що сесія обл­ради відбулася на сороковий день після загибелі Артема Мірошниченка, замордованого молодиками-манкуртами на контрольованій українською владою території Донбасу. Його вбили тому, що розмовляв українською мовою.

«Я вам відповім, «какая разніца», — від імені нескореного патріота промовляв напис на скорботно обрамленому його портреті в сесійній залі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове