Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Кредити підприємцям — у ручному режимі

Марина ТІШКОВА.

Розпочався перший у новому році і завершальний для першої сесії парламенту ІХ скликання пленарний тиждень. Депутати темпу не змінюють — працювали допізна. Загалом розглянуто три десятки проєктів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

«ЗЕЛЕНА» влада, очевидно, увійде в історію як рекордсмен із переписування Конституції. У вівторок було попередньо схвалено два президентські законопроєкти зі змінами до Основного Закону. Перший пропонує скасувати обов’язок людини звертатися за представництвом своїх інтересів у суді виключно до адвоката, встановлений три роки тому. Як пояснив представник Президента у Конституційному суді Ф. Веніславський, є дуже багато інших фахівців у сфері права, які можуть також надати не менш фахову юридичну допомогу. Водночас зберігається абсолютно монопольне право на представництво інтересів адвокатом, коли особа звинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень. Конституційний суд напередодні визнав законопроєкт таким, що відповідає Основному Закону. Другий, також президентський і також схвалений КС, пропонує дозволити парламенту в межах коштів, передбачених для нього у держбюджеті, створювати консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи — наприклад, комісію при ВР, робочу групу із залученням «цивільних» фахівців тощо.

Опозицію всіх партійних кольорів ці ініціативи не вразили (щоправда, фракція «Батьківщини» скасування адвокатської монополії підтримала). Фракція «ЄС» пояснила: свого часу адвокатську монополію, яка є імперативом у всіх країнах Європейського Союзу, запровадили за рекомендацією Венеційської комісії, щоб адаптувати українське законодавство до цивілізованих стандартів. Другий законопроєкт забракували вже гуртом, консолідовано поставивши єдине запитання: а навіщо? У парламенту і так є законодавча можливість створювати різні органи, і закріплювати це в Конституції — зайве і невиправдане рішення.

Від «покривання тумбочки позолотою», як влучно висловився голова фракції «Голосу» С. Рахманін, чи то пак дописування Основного Закону, перейшли до економіки. Створено Фонд розвитку підприємництва задля забезпечення доступного кредитування малого і середнього бізнесу. Порядок використання коштів, які у ньому акумулюватимуться, визначить уряд, і комерційні або державні банки вибиратимуть, давати або не давати кредити. На що в опозиції, яка знову колективно проігнорувала цю ініціативу, відповіли: «Знову плекаються корупційні «парост-ки». Нині підприємець має право звернутися в банк, взяти кредит і розвивати бізнес, а держава йому може відшкодувати відсоткову ставку. А пропонується обирати осіб у ручному режимі.

Ухвалено ще один резонансний закон — зі змінами до Митного кодексу України у зв’язку з проведенням адмінреформи. Відтепер територіальні органи митників та податківців будуть функціонувати не як окремі юрособи, а як відокремлені підрозділи цих служб. Це, заявили у профільному комітеті, підвищить їх керованість і ефективність внутрішніх робочих процесів. «Хаос, корупція і недовіра», — прокоментували представники опозиції, вважаючи, що зміни «закріпачать митників і податківців», а платникам податків доведеться визубрити положення про кожний територіальний орган, щоб розібратися, до кого і з яким питанням звертатися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове