Архів
П’ятниця,
17 січня 2020 року

№ 3 (19751)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Реформа? Ні, фарс

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Колаж Світлани Урбанської.

Сьогодні, мабуть, уже нікого не дивують протестні акції чи пікети під владними інституціями. У такий спосіб громадяни прагнуть достукатися до чиновників і депутатів, котрі ігнорують їхні проблеми.

ПРОТЕ акція, що відбулася під завісу 2019 року біля Вінницької обласної державної адміністрації, справила враження на багатьох жителів міста. Адже майже дві сотні селян із трьох сіл Гайсинського району — Михайлівки, Гранова та Грузького — приїхали до обласного центру, аби — вдумайтеся! — голова Вінницької ОДА Владислав Скальський не стояв на шляху реформи самоврядування й дотримувався закону.

А закон, нагадаємо, передбачає добровільне злиття в об’єднані територіальні громади кількох сіл, чиї мешканці зібралися й вирішили, з ким із сусідів і довкола якого населеного пункту доцільно згуртуватися. Все просто: люди зійшлися, обговорили, порахували, чи буде фінансово спроможна нова ОТГ, звернулися до обласної влади, щоб поставити до відома про своє рішення. Далі ЦВК призначає дату виборів і люди обирають голову громади й депутатів.

Наприкінці грудня на Вінниччині відбулися вибори у п’яти районах. Але не в Гайсинському, де ніяк не розрубають гордіїв вузол проблем. Зауважимо, штучних проблем, створених виключно владою, а не сільськими громадами! Бо владу чомусь вибір громад не влаштовує. Причому переконливих аргументів, чому мешканцям названих сіл не можна створити таке формування, як вони хочуть, чиновники не наводять. Сором’язливо відводять очі і, що називається, «пускають туман»: мовляв, Гранів, Михайлівка і Грузьке неодмінно мають приєднатися до Краснопілки — окраїнного села, що межує із сусідньою Черкаською областю. Лише отака ОТГ, наполягають, з центром у Краснопілці, буде життєздатна й фінансово спроможна.

Цікаво, що у першому перспективному плані, який Вінницька обласна рада затвердила 2015 року, Гайсинський район мав поділитися на чотири ОТГ, одна з яких — саме Гранівська. До неї мали увійти Гранів, Михайлівка, Краснопілка, Нараївка, Митків і Тишківка. Центром громади, як видно із назви, мав стати найбільший за кількістю мешканців Гранів — село із багатою історією, яке колись дістало Магдебурзьке право.

Нічого не віщувало біди та карколомних змін, які почалися незабаром. Раптом чиясь дужа рука почала «перекроювати» отой перший перспективний план поділу району, наслідком чого й стала заміна Гранівської ОТГ на... Краснопільську. Об’єктивних причин для насильницького злиття, керованого згори, селяни не знаходять. Зазвичай громади об’єднуються навколо найбільшої. У нашому випадку це гранівська. В селі мешкає 2300 людей. У сусідній Михайлівці, яка виявила бажання приєднатися до Гранова, — 1400 жителів. У Краснопілці — 1500. І якщо Гранів і Михайлівка — зовсім поруч, то до Краснопілки людям із перших двох сіл треба добиратися 24 кілометри. І вже зовсім дивним і нелогічним здається насильницьке приєднання до Краснопілки села Грузьке. Річ у тому, що тоді дітям із села доведеться їздити до краснопільської школи аж за 50 кілометрів, через сусідній Теплицький район. Адже ні для кого ж не секрет, що «оптимізація» гружчанської школи — лише питання часу.

Битва за свої права громад Гранова, Михайлівки та Грузького — тема окремої статті. Тут є все: провокації, замовні статті в обласній пресі, суди, численні звернення до всіх владних інстанцій не тільки районного та обласного центру, а й Києва. І щоразу люди наражалися або на саботаж і відписки чиновників, або на глуху стіну чи й відвертий кримінал. Так сталося восени 2019-го, коли громади сіл, здавалося б, подолали всі перешкоди й перебували за крок від призначення ЦВК виборів. І цей момент заслуговує на особливу увагу...

Тоді Центральна виборча комісія звернулася до Вінницької ОДА щодо надання висновку про відсутність обставин, які перешкоджають ухваленню рішення про призначення перших виборів у Гранівській ОТГ. Облдержадміністрація відповіла ЦВК, що підстав для непризначення немає. Але дату виборів так і не назвали! Нізащо не здогадаєтеся, чому. За годину до засідання із ЦВК... зникли документи Гранівської ОТГ! А наступного дня до ЦВК надійшов лист із Вінницької ОДА з проханням відкласти вибори у Гранівській ОТГ.

Люди пройшли, що називається, всі дев’ять кіл пекла, і в грудні 2019-го їм увірвався терпець. Селянам набридло, що влада ігнорує волю громади, що їх насильно, як безсловесне стадо, заганяють у «стійло», межі якого окреслив хтось нагорі. Тому й прийшли під Вінницьку ОДА й понад годину вимагали зустрічі з губернатором Скальським. Коли ж люди, змерзлі й обурені, зрозуміли, що обласний чільник до них не вийде, то самі увійшли до адміністрації. У фойє їх уже чекали перелякані чиновники, які спробували стати стіною на шляху до приймальні губернатора. Запевняли, що його немає на місці, він у відрядженні, мовляв, готові вислухати делеговану групу з кількох представників. Проте люди, виснажені й розлючені, були налаштовані рішуче. Змівши на своєму шляху правоохоронців, піднялися до актової зали й пообіцяли заночувати там, якщо губернатор до них не прийде. І він таки прийшов! Селяни заявили голові ОДА: якщо вимоги не будуть почуті й цього разу, на шість годин перекриють рух на трасі М-12, яка веде до столиці. Тоді їхню історію й прізвища всіх «героїв» точно і почують, і по телевізору покажуть, і відреагують.

І наостанок головне: з чиїх плечей росте ота всесильна «рука», яка смикає за невидимі ниточки обласних чиновників і «перекроює» на свій розсуд межі майбутніх ОТГ у Гайсинському районі? Селяни переконані, що це народний депутат-мажоритарник, за якого проголосували на останніх парламентських виборах. Чоловік представляє потужний агрохолдинг, чий головний офіс знаходиться у Краснопілці. Люди переконані, що у народного обранця виник підвищений інтерес до їхніх сіл у світлі відкриття земельного ринку. Прямих доказів цього вони не мають, тому просять поки що не оприлюднювати прізвища у пресі, але мітингувальники написали його на плакатах, із якими прийшли під обладміністрацію.

Пильно стежитимемо за розвитком подій. Доведені до відчаю, обурені селяни готові боротися до повної перемоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скандал чи атака на «слуг народу»?
Читати
Приватизація заборонена
Читати
На службу — у 18
Читати
«Єврейський погром», якого не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове