Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Немає ніякої грошової реформи

Олег ГРИГОРЕНКО.

НА ЖИТОМИРЩИНІ, у Новограді-Волинському, літнє подружжя віддало шахрайці 80 тисяч гривень, які тримали вдома у сховку.

Того дня господиня звично навідалась до місцевої продуктової крамниці на закупи. В одній із черг зав’язала розмову про життя-буття з незнайомкою — привітною жінкою середнього віку. Вона відрекомендувалась старенькій представницею благодійної організації, яка допомагає пенсіонерам із фінансових питань. Принагідно повідомила новину про необхідність обміну українських паперових гривень великого номіналу, які мають незабаром вийти з обігу. Деталі «грошової реформи» незнайомка красномовно розписала старенькій, коли та вже йшла дорогою додому, адже визвалася піднести їй сумку з купленим до самої хати.

Дорогою, слухаючи розповідь про «стислі терміни грошової реформи», про «відміну 500- та 200-гривенок», пенсіонерка захвилювалась, адже вони з чоловіком за роки накопичили чималу суму саме такими купюрами. Це ж яка тепер буде морока: бігти з ними у банк, стояти там у черзі на обмін…

Тим часом незнайома «добродійка» ввічливо напросилася зайти до неї до хати занести важку сумку. Вже у кухні розповіла ту ж історію 84-річному чоловіку старенької. І для того новина стала як грім серед ясного неба. І тут непрохана гостя визвалася їм допомогти: обміняти «старі гривні» на іноземну валюту — євро. Мовляв, ці гроші завжди в ходу, їх без проблем можна буде обернути назад у гривні.

Тепер подружжя не може пояснити, як вони віддали пройдисвітці усі свої збереження. Як тільки вузлик із перев’язаною пачкою — 80 тисячами гривень — опинився у незнайомки в руках, вона «обміняла» українські банкноти на нібито європейську валюту. Затим, квапливо попрощавшись та побажавши здоров’я та удачі, пішла собі геть.

Літнє подружжя досі ніколи не тримало в руках євро. Тож вирішили про всякий випадок сходити із ними до найближчого відділення банку, щоб там підтвердили їхню справжність. Там пенсіонери і дізналися, що отримали… сувенірні євро! У банку працівники співчутливо відпоювали їх корвалолом, але зарадити біді нічим не могли.

У Новоград-Волинському відділі поліції ошуканий чоловік написав заяву. Описану подію поліцейські кваліфікували як шахрайство (є така стаття 190-та у Кримінальному кодексі України). Нині вживаються необхідні заходи, щоб встановити особу ошуканки. Однак надій, з огляду на вкрай низький відсоток розкриття таких справ, мало.

А тим часом правоохоронці звертаються до громадян із закликом. Щоб не постраждати від шахраїв, дотримуйтесь елементарного правила: припиніть довіряти незнайомцям. Як свідчить практика, невідомі люди, які з’являються на порозі вашого дому або ж телефонують із несподіваними пропозиціями вигідної допомоги (купівлі чи продажу, обміну, виграшу тощо), насправді полюють на ваші гроші та цінне майно. Запам’ятайте самі та перекажіть заходи перестороги своїм рідним. Ну і, звичайно ж, слід знати, що в країні немає ніякої грошової реформи!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнали провину
Читати
У трійці лідерів
Читати
Практичних підстав нема
Читати
Спробувати сили та набратися досвіду
Читати
Розрахунки — за новим стандартом
Читати
Потрібна правда!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове