Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Смакує з рибкою та у здобі

КОРІАНДР (кінза) — пряно­ароматична культура, яку в нас стали масово вирощувати не так і давно. Мабуть, її популярності в українців посприяли грузини: хто гостював у цій країні, розповідав, як там смакують нею з копченою рибою, м’ясом та ін. Кінза популярна у всіх жителів Кавказу, вона входить до складу салатів, бутербродів, маринадів, приправ до супів, м’ясних і рибних страв, солінь. Любили і люблять її в нас на півдні, зокрема, кладуть у помідорну консервацію.

Коріандр — цінна ефіроолійна, овочева, пряна, медоносна і лікарська культура. Всі його частини використовують у народній медицині. У кінзі міститься значна кількість аскорбінової кислоти і рутин, а також каротин, вітаміни групи В, солі калію. Це чудовий протицинготний і судинозміцнювальний засіб.

Плоди коріандру дуже затребувані в харчовій галузі. Ними ароматизують хліб, здобні вироби, печиво, ковбаси, сири, рибні та овочеві консерви, настоюють лікери і пиво.

Коріандр популярний у національних кухнях багатьох народів світу. Порошок з його плодів і коренів використовується як спеція. Його додають у м’ясний фарш для приготування котлет, пельменів, чебуреків. Застосовують при заквашуванні капусти. Ним посипають житній хліб перед випічкою.

Насіння коріандру чудово підходить для маринування свіжої риби. Для цього попередньо очищену і обезголовлену рибу (без хвоста) ріжуть на частини завтовшки 1 см, пересипають сіллю і поміщають під ґніт. Через добу рибу промивають чистою водою, заливають оцтом (9%) і залишають на чотири години. Відтак промивають повторно і розкладають по чистих банках, прошаровуючи кільцями ріпчастої цибулі й коріандром. Заливають соняшниковою олією. Через кілька годин риба готова до вживання.

Щодо агротехніки коріандру, то слід знати, що культура досить вимоглива до освітлення. У тіні насіння довго достигає, знижується врожайність і зменшується вміст ефірної олії. Коріандр має високу морозостійкість. Загалом рослина посухостійка, але у початковий період вегетації і в період утворення зав’язі дуже потребує вологи. Віддає перевагу пухким родючим ґрунтам. Підживлення фосфоровмісними і азотними добривами благотворно позначається на розвитку і врожайності культури.

Грядку під коріандр готують завчасно — восени. Під перекопування вносять мінеральні добрива (40-50 г/м2 суперфосфату, 15-20 г/м2 калійної солі, 10-15 г/м2 сульфату амонію). Висівають кінзу на грядках стрічковим способом, дотримуючись дистанції в міжряддях не менше 20 см. Щоб мати на столі зелень коріандру все літо, проводять кілька посівів з інтервалом два-три тижні. Практикується також вирощування рослини у домашніх умовах у зимовий період.

Догляд за грядкою коріандру полягає у своєчасних поливах, розпушуванні ґрунту і видаленні бур’янів. Плоди дозрівають нерівномірно, до того ж вони схильні до осипання, тому їх збирають у стадії неповної стиглості, коли вони набувають бурого забарвлення (не менше 40% всіх плодів). Скошені рослини в’яжуть снопиками і досушують під навісом.

Коріандр, між іншим, чудовий медонос. Його цвітіння триває близько трьох тижнів, і за цей час він принаджує багато бджіл та інших комах-запилювачів. Для того, щоб забезпечувати сім’ю корисною приправою протягом року, достатньо висіяти 10 г насіння коріандру. Найвідомішими сортами культури є «Янтар», «Оксані золотистий», «Медун», «Нектар», «RAMZES 9» (ярий), «Ранній».

Версія для друку          До списку статтей

«ЦВЯХОМ» наступного нашого випуску стане матеріал кореспондента А. Навродського про виродливі бульби, проілюстрований потішними фото. Певна річ, всі городники накопують таких чимало і показують одне одному кумедні картоплини, схожі чи то на звірят, чи на якісь фрукти абощо. Автор задається запитанням, що ж призвело до деформації плодів, а також чи варто їх «боятися», себто побутує думка, що з ними щось не те, можливо, вони викликають якісь страшні захворювання. Смішно? Розвінчаємо це.

Також продовжимо розповідь про квіти, які, так би мовити, гальмують од висівання насіння до початку цвітіння, тому їх варто сіяти заздалегідь, уже в січні або на початку лютого. Нема особливої потреби їх рекламувати: багато хто з господинь заздрить на сусідські дельфініуми чи гвоздику садову, які просто-таки вражають різнобарв’ям і запахом, що ні з чим не сплутаєш.

А із «сурйозного», що варто взяти до відома чоловікам, стаття-розмірковування стосовно того, як краще нагрівати воду — у бойлері або проточним водонагрівачем. Адже люди завше прагнуть кращого, і в кого є можливість, хочуть встановити собі прилад, щоб і посуд гарячою водою мити, і самому митись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове