Архів
Вівторок,
14 січня 2020 року

№ 2 (19750)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Лихо від грибка

ЯКЩО ви не приділили належної уваги гідроізоляції і належним заходам щодо захисту вашого будинку від вологи і перезволоженого повітря, то починають мокріти стіни і виникають сприятливі умови для розвитку гнильних дереворуйнівних мікроорганізмів. Утім, грибок може з’явитись і в сухому приміщенні, коли використовувалася деревина, що була у вжитку, яка на перший погляд здавалась здоровою. Також — коли дерево довго, довше трьох років, зберігалось не під навісом, не на підкладках, а колоди лежали неошкуреними.

Утім, грибок, який є токсичним для людського організму, однаково добре поширюється і по дереву, і по цеглі, й по каменю.

То як діяти, якщо грибкове лихо вже оселилось у вашій будівлі? Усі місця кам’яних фундаментів і цоколів, до яких примикають балки і перекриття, слід випалити паяльною лампою за суворого дотримання правил пожежної безпеки.

Рекомендується двічі з інтервалом побілити підвальне приміщення, а за потреби й стіни будинку свіжогашеним вапном (2,5-3 кг на відро води з додаванням 100 г мідного купоросу).

Якщо ж ви намагаєтесь завадити поширенню грибка або ліквідувати його такими засобами, як розчин кухонної солі, солярка, бітум, фарби, то ефективність їх не підтверджена.

Щоб не мокріли стіни, необхідно відвести стік води з даху подалі від фундаменту. Навколо хати вельми не завадить бетонована або зі спеціальної надвірної плитки відмостка завширшки з півтора метра, щоб дощова вода не стікала в ґрунт поблизу фундаменту.

Коли грибком уже уражені житлові приміщення, слід удатись до радикальних заходів: зняти шпалери; намочити стіни водою, оскільки вона перешкоджає поширенню грибкових спор повітрям; видалити шар штукатурки; металевою щіткою або скребачкою старанно зачистити наліт; ретельно підмести приміщення; висушити стіни; обробити поверхню препаратом від грибка (є у вигляді аерозольних балончиків). Між моментом завершення обробки і початком експлуатації кімнати має минути не менше доби.

Для штукатурення очищеної від цвілі поверхні ліпше віддавати перевагу гіпсовій штукатурній суміші, що вже містить у своєму складі антисептик. Завдяки йому значно знижується ризик повторної появи грибка.

Версія для друку          До списку статтей

«ЦВЯХОМ» наступного нашого випуску стане матеріал кореспондента А. Навродського про виродливі бульби, проілюстрований потішними фото. Певна річ, всі городники накопують таких чимало і показують одне одному кумедні картоплини, схожі чи то на звірят, чи на якісь фрукти абощо. Автор задається запитанням, що ж призвело до деформації плодів, а також чи варто їх «боятися», себто побутує думка, що з ними щось не те, можливо, вони викликають якісь страшні захворювання. Смішно? Розвінчаємо це.

Також продовжимо розповідь про квіти, які, так би мовити, гальмують од висівання насіння до початку цвітіння, тому їх варто сіяти заздалегідь, уже в січні або на початку лютого. Нема особливої потреби їх рекламувати: багато хто з господинь заздрить на сусідські дельфініуми чи гвоздику садову, які просто-таки вражають різнобарв’ям і запахом, що ні з чим не сплутаєш.

А із «сурйозного», що варто взяти до відома чоловікам, стаття-розмірковування стосовно того, як краще нагрівати воду — у бойлері або проточним водонагрівачем. Адже люди завше прагнуть кращого, і в кого є можливість, хочуть встановити собі прилад, щоб і посуд гарячою водою мити, і самому митись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове