Архів
Середа,
10 січня 2020 року

№ 1 (19749)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Традиції

Добрий вечір, пане господарю

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Чи знаєте ви, що колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю» уперше було почуто й записано на Слобожанщині, а вже потім наш видатний композитор Анатолій Авдієвський обробив її для хору? Про це розповіла керівник автентичного фольклорного гурту «Муравський шлях», який на Різдво при-йшов колядувати до харківського храму Івана Богослова ПЦУ.

ОКРІМ цієї різдвяної пісні, в Божому домі пролунали й інші колядки. Співали їх так, як у давнину. За словами керівника гурту Галини Лук’янець, на Слобожанщині збереглося чимало і колядок. «Муравський шлях» записує їх у фольклорних експедиціях, у які вирушає селами і містечками Харківщини. А перед нинішньою війною вони записували автентичні пісні у бєлгородському та воронізькому регіонах Росії, які історично є частиною Слобожанщини. На початку минулого століття північна сусідка загарбала їх собі. До речі, частина Донеччини й більша частина Луганщини також належали до слобожанських козацьких полків, зокрема Ізюмського.

Під час експедицій селами фольклористам розповідали літні люди, що починали колядувати чоловіки, і саме вони повинні були переступати поріг кожної нової хати. Потім до процесії приєднувалися молоді дівчата, а вже згодом старші жінки та діти. Всі колядки були адресними: молодій незаміжній дівчині співалися одні, парубкам — інші. Наприклад, різдвяна пісня з Дергачівського району Харківської області «Стелили мости з калини-трости» співається дівчатам. У ній розповідається, як юнку викрали розбійники, почали загадувати їй загадки. Розум та кмітливість урятували її від загибелі. На відміну від стандартних побажань щасливого заміжнього життя та добробуту в цій колядці дівчатам зичили мудрості.

Після того як учасники різдвяного обходу отримали подарунки й пішли далі колядувати, під куполом храму грали вертеп діти з церковної недільної школи. Зазвичай виставу про життя святого сімейства та народження Ісуса Христа, в якій діють біблійні персонажі, янголи, пастухи, розігрують люди, або показують її ляльками. Цього разу вертепом був театр тіней.

Насамкінець у храмі відбувся благодійний ярмарок, який влаштовують тут на Різдво щороку. На продаж було виставлено ласощі та іграшки, виготовлені парафіянами, а також вироби з металу, зокрема кулеметні й гарматні гільзи, розписані волонтерами. Кошти, виручені на ярмарку, спрямують на допомогу пораненим на російсько-українській війні, воїнам, які захищають рідну землю від підступного ворога.

Українських захисників також згадували у своєму посланні предстоятель Православної церкви України Епіфаній та єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. До речі, святкове Богослужіння в храмі Івана Богослова відбувалося 25 грудня, коли Різдво святкує увесь світ, зокрема православні церкви Грецька, Румунська, Болгарська та інші. Однак навіть якщо українські православні християни перейдуть на європейське церковне літочислення, дата 6 грудня, коли Святвечір відзначають за старим стилем, залишиться для нас незабутньою, адже саме цього числа Україні було надано Томос від Вселенського патріарха, а отже, створено Православну церкву України.

На фото автора: колядує «Муравський шлях».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бандера не дає спокою...
Читати
Грип завдав смертельного удару
Читати
«Нові обличчя» зі старими звичками
Читати
Не заважають — але й не сприяють
Читати
Телебачення: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове