Архів
Середа,
10 січня 2020 року

№ 1 (19749)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Споживайте арахіс у міру

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ПРИВАБЛИВИЙ смак і унікальний аромат роблять арахіс не лише приємним до вживання, а й корисним. Арахіс — рослина сімейства бобових. Його батьківщина — Південна Америка. Це не горіх, як усі звикли його називати, а бобова трава. Арахіс уживається як у цілому вигляді, так і як паста, олія. Він має високу поживну цінність, тому його вживання широко використовується в багатьох країнах світу.

Чим же корисний цей продукт? Уживання арахісу поліпшує пам’ять, увагу і слух, підвищує потенцію, нормалізує функції нервової системи, серця, печінки, інших внутрішніх органів. У плодах цієї рослини містяться унікальні амінокислоти, вітаміни A, D, E, В1, В2, РР, Е, біотин, поліненасичена ліонолева і фолієва кислоти, рослинні жири, інші мікроелементи. У них понад 35 відсотків білків і близько 50 відсотків жирів, повністю відсутній холестерин. Учені наголошують, що білки арахісу характеризуються оптимальним співвідношенням амінокислот і тому вони добре засвоюються організмом людини, а жири мають легку жовчогінну дію і корисні при виразковій хворобі та гастритах. Вони з’ясували, що арахіс містить дуже багато антиоксидантів — речовин, які захищають клітини організму від впливу шкідливих вільних радикалів. Максимальними антиоксидантними властивостями там є поліфеноли — сполуки, дуже схожі за хімічним складом з антиоксидантними компонентами червоного вина. Саме ці компоненти необхідні для профілактики хвороб серця, ішемії, судин, атеросклерозу, раннього старіння, а також від утворення злоякісних пухлин. Цікаво, що в смаженому арахісі поліфенолів міститься на 25 відсотків більше, ніж у сирому. При порівнянні антиоксидантної дії арахісу з іншими продуктами з’ясувалося, що він стоїть в одному ряду з ожиною і суницями, а поступається лише гранату, в якому антиоксидантів найбільше. Поліфеноли — це особливі речовини, які діють як антиоксиданти, а також сприяють відновленню клітин. Тобто горішки допоможуть подовжити молодість і очистити організм від вільних радикалів.

В арахісі багато білків, поліненасичених кислот і корисних жирів. Він сприяє зміцненню нервової системи, м’язів, є прекрасним джерелом енергії. З горішків роблять молочко, яке допомагає людям, що страждають від безлічі хвороб шлунково-кишкового тракту.

Вживати арахіс найкраще в сирому або обсмаженому без олії вигляді. На солоні горішки краще не налягати — крім великої кількості солі, до них додають «приправи» і консерванти, які зведуть нанівець усю користь продукту.

Але будь-який корисний продукт, якщо використовувати його не за призначенням або занадто багато, може завдати шкоди. Тому не зловживайте цими смачними горішками. Пам’ятайте, що, крім корисних вітамінів і мікро- та макроелементів, в арахісі міститься багато калорій. Тому тим, хто страждає від надлишкової ваги, цей продукт треба їсти в дуже малій кількості.

Стежити слід і за якістю арахісу. Цвілий продукт може призвести до отруєння. Не рекомендується вводити його у свій раціон і людям з будь-якими виявами алергії.

Артрози і артрит теж є протипоказаннями для такого смачного і корисного продукту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бандера не дає спокою...
Читати
Грип завдав смертельного удару
Читати
«Нові обличчя» зі старими звичками
Читати
Не заважають — але й не сприяють
Читати
Телебачення: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове