Архів
Середа,
10 січня 2020 року

№ 1 (19749)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Освіта

Чим не догодили «Основи сім’ї»

Олена КОЩЕНКО.

«Основи сім’ї» — такий дворічний факультативний курс для учнів старших класів із вересня почали читати у ряді шкіл України.

ОСНОВНА мета підручника, який написав Адріан Буковинський, — навчити дітей, сказати б, сімейної мудрості і розважливості у прийнятті доленосних рішень. Поради передовсім стосуються того, як найліпше обирати майбутніх чоловіків чи дружин: до кого і до яких поведінкових рис людини належить особливо пильно придивлятися. Окрема психологічна тема — «Стан закоханості»… Далі за програмою йдуть уроки про статеве життя, контрацепцію, шлюб, планування й виховання дітей… Автор курсу описує єдину модель щасливої родини: молоді чоловік і жінка одружуються, вінчаються, за найближчі кілька років стають батьками, мати здебільшого займається хатніми справами і «стимулює виховний потенціал чоловіка». Діти ростуть у християнській родині, де їм прищеплюють мораль і любов до Бога тощо. Водночас у підручнику прямо стверджується: «Контрацепція суперечить природі сім’ї», «Використання більшості контрацептивів та здійснення абортів є вбивством»…

Отже, контрацепція вбиває, а щира віра у християнського Бога надає позитиву і зміцнює родину. Саме через подібні беззаперечні твердження батьки і просто небайдужі представники громадськості ополчилися проти цього підручника. Їхній аргумент: наше суспільство світське, до того ж у ньому є представники різних релігійних конфесій. Це по-перше. А по-друге, з медичної точки зору засоби контрацепції часто допомагають жінці в планах материнства і опосередковано допомагають їй берегти здоров’я. Тому багато хто вважає поради автора підручника, не медика за фахом, навіть антинауковими.

Численні скарги змусили МОН іще раз відправити підручник на експертизу. Втім, у школах педагоги-ентузіасти продовжують читати курс, щоправда, часом вносячи у нього коригування. Думка вчителів однозначна: «Дуже актуальний курс для молоді. Про ЦЕ з дітьми обов’язково треба говорити з просвітницькою метою, адже обізнаний — значить, захищений».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бандера не дає спокою...
Читати
Грип завдав смертельного удару
Читати
«Нові обличчя» зі старими звичками
Читати
Не заважають — але й не сприяють
Читати
Телебачення: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове