Архів
Середа,
10 січня 2020 року

№ 1 (19749)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Резонанс

Гуманітарні проблеми від країни-агресора

Михайло ГУБАШ.

«2075 днів у моїй країні триває збройна агресія Російської Федерації. За цей час загинуло понад 13 тисяч громадян України, з них 3345 мирних мешканців, 172 — діти».

ТАКІ дані нещодавно повідомила світовій громадськості міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда у виступі на пленарному засіданні 74-ї Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй, де розглядалося питання координації в галузі гуманітарної допомоги з боку ООН. Український міністр розповіла про гуманітарні проблеми на Донбасі, спричинені російською агресією.

Гібридна війна, розв’язана Кремлем, змусила майже півтора мільйона громадян покинути свої оселі, ще понад п’ять мільйонів (13% населення країни) живуть на тимчасово окупованій території, де порушуються права і свободи людини. «Внаслідок окупації Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей Україна втратила понад 7% території. Це більше, ніж площа таких країн, як Швейцарія, Нідерланди, Естонія», — зазначила очільниця Мінветеранів.

Оксана Василівна навела конкретні факти, які ілюструють життя на Сході України. Зокрема, розповіла, що у селищі Піски, колись респектабельному населеному пункті неподалік Донецька, сьогодні проживає шість родин, «які не мають ні сил, ні фінансової можливості виїхати з-під щоденного вогню». Міністр продемонструвала фотознімки, що ілюструють життя у прифронтовій зоні та на окупованій території, зокрема й світлину дітей із окупованого села Пікуза (колишнє Комінтернове). Діти з таких сіл часто хочуть отримати саме українську освіту і задля цього змушені навіть ризикувати своїм життям. Щодня 10 дітей із села Старомар’ївка добираються до школи в контрольованому українською владою селі Гранітне. «Чотири кілометри замінованою стежкою та напівзруйнованою кладкою… Це відбувається настільки регулярно, що google-карти проклали маршрут», — додала вона.

За словами Коляди, у прифронтовій зоні мешкає близько 100 тисяч дітей. З 2014 року від мін загинуло семеро неповнолітніх, травмовано 29.

Тривожною є ситуаця і в окупованому Криму. Там, наголосила міністр, відбуваються арешти мирного населення, багатьох людей переслідують за політичними, етнічними і релігійними ознаками. На анексованому РФ півострові закриваються українські школи, знищується українська і кримськотатарська ідентичність, руйнується культурна спадщина України. Місяць тому, зазначила Коляда, російський суд у Калузі оголосив «остаточне рішення» про виселення Кримської єпархії ПЦУ з будівлі кафедрального собору Рівно­апостольних Володимира і Ольги в Сімферополі. Водночас було прийнято рішення про знесення каплиці ПЦУ в Євпаторії.

Понад 100 громадян України в Криму, нагадала міністр, «ув’язнені за відверто політичними мотивами». Протягом тільки 2014 року понад 500 тисяч громадян Російської Федерації переселено до Криму. А це, як нещодавно визнали в ООН, є прямим порушенням Женевських конвенцій і явною ознакою намагань змінити демографічну структуру окупованого півострова.

Насамкінець Оксана Коляда подякувала всім, хто допомагає Україні у ці важкі для неї часи. За її словами, з обидвох боків лінії розмежування на Донбасі працює 50 гуманітарних міжнародних агентств. «За п’ять років війни нашими партнерами була акумульована і надана допомога на суму 540 мільйонів доларів. Бенефіціарами такої допомоги є понад 3,5 мільйона громадян України, які постраждали внаслідок війни», — зазначила міністр.

До речі, на третій день після доповіді Оксани Коляди Генеральна асамблея ООН підтримала внесений українською стороною проєкт резолюції про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.

Із досьє «СВ». Коляда Оксана Василівна народилася 4 вересня 1980 року у м. Волочиськ, що на Хмельниччині. Військослужбовець, міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України. Полковник запасу. Учасниця бойових дій, активістка волонтерського руху.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бандера не дає спокою...
Читати
Грип завдав смертельного удару
Читати
«Нові обличчя» зі старими звичками
Читати
Не заважають — але й не сприяють
Читати
Телебачення: нові правила
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове