Архів
Вівторок,
17 грудня 2019 року

№ 98 (19745)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Зелене світло чесним інвесторам

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

В ОБЛАСНОМУ центрі відбувся форум «Громади і газовидобуток», який зібрав представників центральної й обласної влади та місцевих громад, газовидобувних компаній, експертів і громадськість. Регіон є одним із провідних щодо запасів і видобутку блакитного палива. Збільшення обсягів видобутку газу на його теренах дасть змогу країні здобути енергетичну незалежність, а також суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів завдяки децентралізації ренти.

А голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов зазначив, що саме завдяки партнерству можна досягти найбільшої ефективності в цій галузі. «Місцева влада зацікавлена в тому, щоб більшість податків залишалася саме на Полтавщині, — запевнив представників громад голова ОДА. — Це запорука того, що органи місцевого самоврядування, школи, соціальна сфера, інфраструктура стабільно розвиватимуться». Також він наголосив, що співпрацюватимуть лише з тими інвесторами, хто налаштований на продуктивну роботу, чесно веде бізнес і сплачує податки.

«АвтоКрАЗ» врятує націоналізація

ТАКУ заяву зробив кременчуцький міський голова Віталій Малецький, вважаючи, що тільки так можна не дати порізати підприємство на брухт. Автозавод зараз має велику заборгованість із виплати заробітної плати, житловий будинок, що належить підприємству, знеструмлений за несплату. «Позаяк наразі більшість потужностей підприємства працює на забезпечення обороноздатності держави, виготовляє військову техніку для Української армії, Національної гвардії та МНС, доцільно приєднати його до складу державного концерну «Укроборонпром», щоб зберегти його, робочі місця та забезпечити надходження податків до бюджетів усіх рівнів», — наполягає В. Малецький. На чергову сесію Кременчуцької міськради готується проєкт звернення до Президента України, Прем’єр-міністра, голови РНБО щодо ініціювання переходу ПрАТ «АвтоКрАЗ» у власність держави.

Подарунки новонародженим

У 14 ПОЛОГОВИХ відділеннях Полтавщини породіллям почали видавати оновлені бебі-бокси. Один такий пакунок для новонародженої дитини коштує 4325 грн.

Бебі-бокс — це коробка, в якій міститься 70 речей для немовляти і мами. В оновлених удвічі збільшилась кількість пелюшок — тепер їх 6. Також додався демісезонний комбінезон із капюшоном, розвивальний килимок для дитини, підвісні іграшки, губки для купання і гребінець. Бокси, які видавалися раніше, коштували 3500 грн і містили 29 предметів. Мами дуже задоволені новим асортиментом подарунків.

Вшанували земляка

У ЗІНЬКОВІ пошанували відомого земляка, українського письменника-сатирика, гумориста Остапа Вишню з нагоди 130-річчя від дня його народження. Саме там Павло Губенко (справжнє прізвище) закінчив дво-класну школу, де навчався разом із майбутнім поетом і літературознавцем Миколою Зеровим.

Літературно-мистецьке свято в місцевому ліцеї імені М. К. Зерова зібрало дуже багато шанувальників творчості Остапа Вишні. На початку заходу присутні переглянули документальний фільм «Поборники незалежності. Остап Вишня», створений журналістами обласної державної телекомпанії.

Iсторія п’яти тисячоліть

МАЙЖЕ чотири місяці тривали археологічні дослідження на ділянці, де має пролягти об’їзна дорога довкола Кобеляків. Поблизу села Підгори науковці дослідити могильник, який функ-ціонував у різні часи. Найдавніші захоронення у ньому представників ямної культури, що заселяли цю місцину у середині ІІІ тисячоліття до нашої ери. Найпізніший матеріал датується XVIII століттям: тут розташовувались поселення та виробничі майстерні селітроварів, які використовували старі скіфські кургани, щоб добувати селітру для виробництва пороху.

На жаль, із трьох скіфських поховань, які досліджували історики, не вціліло жодне. Усі стали «жертвами» грабіжників різних часів. Утім, археологи віднайшли чимало цікавих артефактів. Керамічний посуд, бронзові прикраси, срібні монети римських імператорів Марка Траяна та Антоніна Пія… Ці та інші знахідки поповнять фонди Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського.

Курс на органічне землеробство

В ОБЛАСТІ зареєстровані й мають органічні сертифікати 30 господарств, які спеціалізуються на вирощуванні сільгосппродукції. Зокрема, у Котелевському районі займаються садівництвом і ягідництвом. Агропромислова група «Арніка» у Глобинському вирощує сою, а господарство «Сади Диканщини» — яблука й органічну малину. Площа під останньою 13 га — це найбільша плантація органічної ягоди в Україні.

Чотирилапа зірка

СЛУЖБОВА вівчарка Гера служила в АТО, а зараз переїхала зі своїм господарем Назаром Зубрічевим до Миргорода. Собака спеціалізується на пошуку вибухівки та зброї в громадських місцях.

— У нас назбиралось багато фотографій із Герою та її кінологом під час роботи, і ми вирішили їх використати для дитячої книжки із коміксами, — каже представниця пресслужби обласної Нацполіції Поліна Ларіна. — Гера товариська, любить виступати на публіці, тому її постійно запрошують на різноманітні заходи в Миргороді, її полюбили діти. Так прийшла ідея з допомогою нашої героїні доносити складну інформацію простими словами. Через її пригоди розповідатимемо дітям і їхнім батькам про важливі для безпеки речі. Наприклад, про правила дорожнього руху або поведінку з вибухівкою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому суп рідкий, а кому діамант дрібний
Читати
Два паспорти — незабаром уже легально?
Читати
«Вікно» у Фінляндію
Читати
Спеціальності, що годують
Читати
Боятися не треба
Читати
Хотілося б правди...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове