Архів
Вівторок,
17 грудня 2019 року

№ 98 (19745)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Життя після Нормандії

Михайло ГУБАШ.

Після завершення у Парижі чотиристоронньої зустрічі в нормандському форматі настав час реалізовувати досягнені там домовленості і працювати над розв’язанням питань, з яких домовитися поки що не вдалося.

Нардепи — «за»

ПЕРШОЮ відреагувала Верховна Рада, яка на рік подовжила дію Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». «За» проголосували 320 народних депутатів. Проти виступили представники «Голосу», а «Батьківщина» утрималася.

Взагалі-то раніше «Слуги народу» обіцяли розробити новий подібний закон — із урахуванням підсумків паризького саміту. Проте, вочевидь, зрозуміли, що з огляду на серйозність справи і її значущість для долі країни турборежим, який вони раніше застосовували при розробці і прий-нятті законів, у цьому разі є вкрай недоречним. І це правильно: скорий поспіх — людям посміх.

Саме тому без зайвих вигадок просто поміняли цифри у «старому» законі, замінивши 2019-й рік на 2020-й. Треба зазначити, що Документ передбачає: особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. Серед умов таких виборів — виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Зрозуміло, що все це можна забезпечити, лише коли кордон буде під нашим контролем.

А Путін — проти

А ОТ саме з цим категорично не погоджується Володимир Путін. Він заявляє, що в умовах відсутності закону про амністію щодо жителів Донбасу встановлення Україною контролю на кордоні з РФ загрожує «масовим знищенням людей».

«Дотепер не прийнятий закон про амністію. У 2015 році ще домовилися, рішення є якісь, але нічого не відбувається, — наголошує Путін. — І українська сторона весь час ставить питання: дайте нам можливість закрити кордон військами. Але я уявляю, що далі почнеться. Сребрениця буде, ось і все (йдеться про містечко в Боснії і Герцеговині, де влітку 1995 року серби під командуванням генерала Ратко Младича вбили понад вісім тисяч боснійців-мусульман — чоловіків і хлопчиків)».

Далі володар Кремля вчергове полякав жителів Донбасу «націоналістами», яких начебто не стримає навіть Володимир Зеленський. Іще раніше на подібні вимоги щодо кордону Путін відповідав однозначно: «Так ви ж їх там усіх переріжете». Отакий-от, бачте, «гуманіст». Нібито не з подачі і за безпосередньої участі РФ палахнув Донбас війною.

Не судіть по собі

«УКРАЇНА — вільна та демократична країна, яка поважає своїх громадян, тому ніякої різанини тут не буде, — прокоментував висловлювання президента РФ Володимир Зеленський. — Ми інші люди, зовсім інші — вільні, демократичні. Ми розуміємо, що там живуть українці. І ми з повагою ставимося до громадян України, і ніякої різанини не буде, я саме так і сказав панові Путіну».

Продовжуючи заочний діалог, український лідер «потролив», як тепер модно говорити, свого російського колегу: «Я не знаю, з ким ви говорили із таких питань і який маєте досвід в інших країнах. Але ми інша країна, ми інша влада, і для нас найголовніше — це людське життя».

Вочевидь, натякав на страхітливий відеозапис, який нещодавно нажахав користувачів Інтернету. На ньому зафіксоване жорстоке катування російськими найманцями із ПВК Вагнера жителя Близького Сходу, яке закінчилося відрізанням його голови, відрубуванням рук і спаленням тіла…

Невеселі роздуми

КРІМ закону про «особливий статус», Україна оперативно виконала ще один пункт узгоджених у Парижі домовленостей. Як поінформував міністр закордонних справ Вадим Пристайко, українська сторона вже визначила додаткові ділянки для розведення сил і засобів на Донбасі.

За його словами, на нинішньому етапі розведення має відбутись на ділянках, які мають велике гуманітарне значення. Пристайко також наголосив, що розведення має відбуватись дзеркально, тому важливо перелік ділянок погодити в Мінську, бажано — вже на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи, яке має відбутися 18 грудня.

Представники «ЛДНР» висловили готовність до розведення на ділянках, які будуть погоджені ТКГ у Мінську.

Здавалося б, справа рухається у бік поступового залагодження і встановлення миру. Втім, можливо, так тільки здається. Адже в РФ відбувся з’їзд «Союзу добровольців Донбасу». Його відвідав помічник Путіна Владислав Сурков, якого вважають керівником, куратором і координатором подій і ситуації на Сході України. Як стверджують у ЗМІ, на закритій частині заходу він запевнив учасників збіговиська, що Кремль не має наміру зливати «ЛДНР». Своєю чергою колишній «прем’єр-міністр ДНР» Олександр Бородай заявив, що «і Росія, і «рускій мір» потребують захисту на найрізноманітніших рубежах», і висловив упевненість, що війна на Донбасі повернеться до гарячої фази.

Що це означає, нам відомо. Тому й беруть сумніви, чи вдасться, хай і поступово, досягнути миру. Першим дзвіночком має стати обмін заручниками, який мав би відбутися до кінця року. Тоді й побачимо справжні тенденції — виконуватимуть досягнуті домовленості чи знову тягнутимуть кота за хвіст.

Поки ж що на Донбасі стріляють. Хай і не по всій лінії розмежування, але регулярно і цілодобово. Так само регулярно гинуть люди…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому суп рідкий, а кому діамант дрібний
Читати
Два паспорти — незабаром уже легально?
Читати
«Вікно» у Фінляндію
Читати
Спеціальності, що годують
Читати
Боятися не треба
Читати
Хотілося б правди...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове