Архів
Вівторок,
17 грудня 2019 року

№ 98 (19745)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Рейдерам — чергове «стоп»

Марина ТІШКОВА.

Минулий пленарний тиждень був досить напружений. Робота на законотворчій ниві продовжилася 12 грудня. Загалом розглянуто 43 проєкти законів та постанову, ухвалено 18 законів.

ПРОБЛЕМА рейдерства — здається, вічна в наших реаліях. Кожна влада ухвалює рішення щодо викорінення цього явища, одначе воно як було, так і є. Нинішнє скликання парламенту теж приділило увагу рейдерству — ухвалено зміни до Земельного кодексу та деяких законів. Вони передбачають оцифрування всіх наявних у Держгеокадастрі відомостей про раніше видані державні акти та зареєстровані договори оренди і якнайшвидше внесення їх у кадастр; запровадження запобіжників щодо підробки нотаріальних документів; вдосконалення процедури поновлення угод оренди земельних ділянок. Це має унеможливити неправомірне заволодіння землями, захоплення майна та привласнення корпоративних прав підприємств. Що ж, поживемо — побачимо.

Крім агровиробників, є новини для малого бізнесу, що займається торгівлею. Ухвалено останній закон з переліку необхідних для початку перемовин із ЄС щодо укладання угоди про так званий «промисловий безвіз» (на додаток до аграрного). Згідно з ним, інспектори повинні спочатку надавати рекомендації стосовно усунення порушень, а штрафувати лише за повторне порушення. При цьому накладати штраф за формальні невеликі порушення, вилучати будь-які документи на підприємстві, окрім тих, що стосуються виявлення ланцюга постачання продукції, заборонено. Також має настати кінець нескінченним «поєднаним» перевіркам, дуже болісним для бізнесу.

Маємо деякі напрацювання у соціальній сфері. Зокрема, до 2025 року продовжено термін дії пільгової ставки з податку на додану вартість за операціями з постачання товарів та послуг, що виготовляються та постачаються організаціями чи підприємствами осіб з інвалідністю. Таким чином держава стимулює людей з особливими потребами бути економічно активними.

Новини для «євробляхарів», які вже стали притчею во язиціх. Попри ухвалення змін до Митного кодексу, якими накладення штрафів за порушення порядку ввезення транспортних засобів з іноземною реєстрацією на митну територію України було відтерміновано до кінця нинішнього року, повністю цю проблему не розв’язано. В першому читанні ухвалено проєкт змін до Митного кодексу, згідно з яким пропонується в разі порушення митних правил за двома статтями штрафувати «бляхарів» на 8,5 тисячі та 17 тисяч гривень відповідно. Втім, хто хотів залагодити справу, вже авто розмитнив, а хто не хотів, тому, вочевидь, ніякі відтермінування не допоможуть.

Наприкінці позаминулого року була ухвалена одна з поправок до Податкового кодексу, що передбачала появу посередників у процесі внесення звіту про оцінку нерухомості в Єдину базу. У четвер цю норму було скасовано: з 1 січня наступного року запроваджується спрощена модель оцінки об’єктів нерухомості в максимально короткі строки. Крім того, нотаріуси набудуть право безоплатного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об’єктів нерухомості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому суп рідкий, а кому діамант дрібний
Читати
Два паспорти — незабаром уже легально?
Читати
«Вікно» у Фінляндію
Читати
Спеціальності, що годують
Читати
Боятися не треба
Читати
Хотілося б правди...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове