Архів
Вівторок,
17 грудня 2019 року

№ 98 (19745)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги батьків

Коли антибіотики не бажані

Віктор ПИСАНКО,

дитячий отоларинголог.

За статистикою, приблизно 80 відсотків дітлахів до досягнення шкільного віку хоча б один раз переносять гострий середній отит (ГСО). Звісно, жертвами цієї хвороби є не лише діти.

ЯК ПРАВИЛО, розвиток ГСО викликають дисфункція євстахієвої труби і порушення вентиляції середнього вуха при гострих вірусних інфекціях верхніх дихальних шляхів. Найпоширенішими патогенами є стрептокок і гемофільна паличка. До чинників ризику належать алергія, черепно-лицьові аномалії, пасивне куріння або схильність до інших респіраторних подразників, імунодефіцит, штучне вигодовування, користування соскою-пустушкою, а також гострі інфекції верхніх дихальних шляхів.

Фахівці мають чіткі критерії діагностики ГСО: помірне або сильне випинання і почервоніння барабанної перетинки, виділення з вуха, біль. Ексудативний середній отит (ЕСО) — це захворювання, для якого характерна наявність ексудату (рідини) в середньому вусі за відсутності гострих симптомів.

Що слід приймати пацієнтам із гострим середнім отитом? Звісно ж, анальгетики. Вони рекомендовані при болю у вусі, лихоманці й подразненні, особливо для зняття можливих больових симптомів уночі.

Неточний діагноз призводить до необґрунтованого призначення антибіотиків, а це може серйозно зашкодити хворому. Щораз більша стійкість бактерій до антибіотиків викликає все більше занепокоєння у медиків, тож поспішати з цими препаратами без критичної потреби не варто. Це мають пам’ятати не тільки лікарі. Якщо ж без антибіотиків усе ж таки не обійтися, їх призначають дітям із шестимісячного віку при тяжкому перебігу отиту, а також пацієнтам із двостороннім ГСО, молодшим двох років.

Вичікувальна тактика щодо вживання антибіотиків виправдана стосовно дітей віком від шести місяців до двох років із одностороннім ГСО і легкими симптомами, іноді — дітей віком понад два роки з одностороннім або двостороннім запаленням вух. Кожні двоє із трьох таких хворих одужують і без антибіотиків. Американська академія сімейних лікарів, наприклад, 2013 року рекомендувала не призначати антибіотики дітям віком від двох до 12 років із легкими симптомами гострого отиту. Втім, перебіг недуги обов’язково має контролювати лікар.

Коли хвороба має затяжний характер чи стався рецидив ГСО, хворих із вираженими симптомами, що зберігаються через дві-три доби від початку прийому антибіотика, слід обстежувати повторно. Часом змінюють схему терапії, призначивши інший препарат.

Повторення симптомів більш ніж через місяць після первинної діагностики ГСО кваліфікують як новий напад недуги. Тоді знову до лікаря. Це слід знати усім батькам.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове