Архів
Вівторок,
17 грудня 2019 року

№ 98 (19745)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Петрушка, оман і насіння

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

САМЕ вони стануть у пригоді при захворюванні на цистит — запаленні слизової оболонки сечового міхура. Найчастіше хворобу спричиняють кишкова паличка, золотистий стафілокок, стрептокок, мікоплазма, хламідія, трихомонада та кандіда. Хворих турбує біль унизу живота, який віддає в статеві органи, промежину. З’являються часті позиви до сечовипускання, нетримання сечі.

На допомогу прийдуть лікарські рослини, наділені протизапальними, антибактеріальними, сечогінними властивостями. Відвар: столову ложку трави петрушки або чайну ложку насіння рослини звечора залити 0,5 літра води. Варити 3-5 хвилин, ніч настояти, вранці процідити. Розділити на три прийоми протягом дня й випити за 20 хвилин до їди. Курс — місяць.

Листя брусниці можна використовувати самостійно і в суміші з корінням кульбаби, травою хамеріону (зніт), фіалки, квітками ромашки.

Корисними будуть фітокомпозиції: листки бобівника, трава гадючника в’язолистого, спориш, квітки нагідок або трава парила, зеленчука, хвоща, вересу, квітки ромашки. Трави змішати, готувати й пити, як у попередньому рецепті. Ці ж композиції можна застосовувати й за хронічного пієлонефриту.

Проблемою багатьох жінок і чоловіків, причому працездатного віку, є нетримання сечі. Причини можуть бути різні: зниження рівня естрогенів в організмі жінки (зазвичай це характерно для жінок старшого віку), перенесений інсульт, зміни у центральній нервовій системі тощо.

Допоміжним засобом для усунення цієї проблеми є відвар коренів оману: столову ложку подрібненої сировини залити 0,5 літра води. Варити на слабкому вогні 5 хвилин. Ніч настояти й уранці процідити. Випити протягом дня.

Але спочатку слід усе-таки звернутися до лікаря, який поставить діагноз, визначить причину нетримання і призначить належне лікування.

Неможливість спокійного сну вночі через часте сечовипускання і постійні протягом дня й ночі позиви до цього, можливе мимовільне виділення сечі — це все неприємні прояви гіперактивного сечового міхура. Причиною такої проблеми можуть бути пухлини головного мозку, спинного мозку, хвороби Паркінсона, Альцгеймера, хронічні порушення мозкового кровообігу, розсіяний склероз, травми чи грижі спинного мозку. Також хвороба може бути зумовлена захворюваннями нижніх сечовивідних шляхів у жінок (цистит, камінці в сечовивідних протоках, пухлини, сторонні тіла в сечовому міхурі).

Обстеження допоможе зрозуміти причину хвороби, а відтак і призначити правильне лікування. Фітотерапія в цьому разі може бути застосована як допоміжний засіб, враховуючи етіологічний чинник, тобто основне захворювання, яке призвело до гіперактивного сечового міхура. До того ж рослинні препарати фахівець призначає під час індивідуальної консультації, зважаючи на результати обстеження та аналізи пацієнта.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове