Архів
Вівторок,
10 грудня 2019 року

№ 96 (19743)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Допомога у зв’язку з безробіттям

«З нового року підприємство, на якому працюю, закривається. Зареєстрована я в одному місці, а живу в іншому. Чи зможу я отримувати допомогу у зв’язку з безробіттям не за місцем прописки? Куди треба звертатися?»

Любов КРИВОШАПКА.

смт Брусилів Житомирської області.

 

ЗГІДНО із законодавством, кожен громадянин України, який залишився без роботи, має право на одержання компенсації у вигляді допомоги по безробіттю.

Вона виплачується тільки тим громадянам, хто набув офіційного статусу безробітного. Відповідно до частини 1-ї статті 43-ї Закону України «Про зайнятість населення» він надається:

— особам працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років), які через відсутність роботи не мають заробітку, готові та здатні розпочати трудову діяльність;

— особам молодше 16 років, які працювали і були звільнені у зв’язку з припиненням або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності штату;

— інвалідам, які не досягли пенсійного віку і отримують пенсію у зв’язку з інвалідністю або соціальну допомогу.

Дістати офіційний статус безробітного в Україні можна, ставши на облік у центр зайнятості. Реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, оскільки в країні діє Єдина інформаційно-аналітична система державної служби зайнятості. Щоб стати на облік, потрібно підготувати пакет документів (їх перелік наведено нижче) і звернутись у найближчий ЦЗ.

Реєстрація безробітних у центрі зайнятості проводиться за наявності:

— паспорта громадянина України;

— облікової картки платника податків;

— трудової книжки або цивільно-правового договору;

— документа про освіту (диплом, свідоцтво, сертифікат і т. п.);

— військового квитка із зазначенням дати взяття на облік (у разі необхідності);

— довідки з останнього місця роботи про розмір заробітної плати (потрібна, якщо страховий стаж за останні 12 місяців становить не менше півроку).

За необхідності співробітники центру зайнятості можуть попросити до основного переліку документів надати додаткові відомості.

Після присвоєння статусу безробітного необхідно не менш ніж раз на 30 календарних днів відвідувати ЦЗ, очікуючи, поки підберуть відповідну вакансію. Згідно із законодавством, такою вважається та, що відповідає освіті, професійним навичкам і досвіду роботи. Якщо протягом 6 місяців із дня реєстрації безробітному не змогли знайти роботу за фахом, йому запропонують пройти перенавчання на іншу професію з урахуванням його здоров’я, здібностей і потреб ринку праці. При зміні фаху за направленням ЦЗ пошук роботи здійснюється як за новою, так і за попередньою спеціальностями. Дворазова відмова від запропонованої роботи є підставою для зняття з реєстрації в центрі зайнятості та позбавлення статусу безробітного. Повторна реєстрація можлива не раніше ніж через 90 календарних днів. У цей тримісячний період ЦЗ надаватиме тільки консультаційні послуги, грошових виплат не буде. Зверніть увагу, що пропуск призначеної дати відвідування центру зайнятості без поважної причини тягне за собою скорочення виплат і/або зняття з обліку.

Коли починають виплачувати допомогу у зв’язку з безробіттям? Згідно із ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», грошова допомога призначається з 8-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості. При цьому громадянам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин (стаття 38-ма КЗпП) або за порушення трудової дисципліни, грошові виплати з безробіття нараховуються на 91-й день.

Відповідно до українського законодавства загальна тривалість виплати допомоги у зв’язку з безробіттям не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Однак існує ряд нюансів (зокрема стаття звільнення), які можуть змінити цей термін.

Мінімальна сума допомоги по безробіттю в Україні 2019 року становить 610 гривень. Максимальний розмір не може перевищувати чотири прожиткових мінімуми для працездатних осіб. Сума виплат залежно від тривалості безробіття поступово зменшується. Так, у перші 90 днів безробітний отримує 100% призначеної йому грошової допомоги, наступні 90-80%, у період, що залишився, виплати становлять 70%.

Підготувала

Лариса ПИЛИПЕНКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки домовилися
Читати
Вибори як нав’язлива ідея
Читати
Готові відмовитися
Читати
Матеріальні втрати
Читати
Запрацювала нова митниця
Читати
Хто найбільший забруднювач
Читати
Все в сім’ю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове