Архів
Вівторок,
10 грудня 2019 року

№ 96 (19743)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Добра вість

Оздоровлюється... лікарня

Анатолій ЖУПИНА,

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

Фото авторів.

Медичний директор райлікарні Людмила Непомняща і заступник керівника ТОВ «Новопетрівське» Микола Шмигирівський обговорюють плани співробітництва на новий рік.

Лікар-рентгенолог Олег Даховник і рентген-лаборант Тетяна Дуброва певні, що вже найближчим часом лікарня одержить довгожданий томограф.

Комунальне некомерційне підприємство «Нижньосірогозька центральна районна лікарня» — чи не найкращий медичний заклад такого рівня. Входить вона в один із чотирьох госпітальних округів краю — Таврійський.

У СІЧНІ наступного року виповниться 45 років з того дня, як місцеві будівельники передали людям у білих халатах ключі від триповерхової споруди на південно-західній околиці віддаленого райцентру. Солідний строк!

Зовні час не залишив глибоких зарубок на будівлі. А от по кабінетах і палатах «пройшовся» помітно. Особливо це позначилося на новітньому колись медичному обладнанні, яке давно стоїть у черзі на списання…

І як тут, скажіть, досягти того рівня, якого вимагає Національна служба охорони здоров’я України? Чекати на манну небесну, як чекають деінде? Для нинішнього керівництва Нижньосірогозької ЦРЛ така «перебудовча» психологія чужа. В цьому переконалися нещодавно і учасники госпітальної ради Таврійського госпітального округу, які провели на базі лікарні виїзне засідання.

На згаданому засіданні головний лікар райлікарні Геннадій Гомон зауважив:

— Херсонщина — одна з найбільших за територією областей України. Щоб добратися до обласного центру з віддалених сіл нашого району, доводиться витрачати чи не півдня на дорогу та чимало коштів на поїздку автобусом або авто. Тому для більшості пацієнтів районні лікарні незамінні. Тут є оптимальне співвідношення якості та доступності медичних послуг. До того ж ще не всі фельдшерські пункти і амбулаторії в селах мають необхідне за європейськими мірками обладнання. Тому простіше й дешевше зосередити його саме в районній лікарні. І все, що на сьогодні зроблено в районній лікарні, — це результат співпраці не лише з районними органами влади. Медичний заклад фінансово підтримують селищна і сільські ради, підприємці та агровиробники Нижньосірогозького і сусіднього районів. Ми співпрацюємо з нідерландським благодійним Фондом Stichting Oekraine heeft hulp nodig — «Україна потребує допомоги». Також наша лікарня вже другий рік поспіль бере участь у конкурсах проєктів, оголошених обласною радою.

…У центральну районну лікарню ми завітали після поїздки по дощовому степу. Без перебільшення: навіть в обласному центрі не скрізь побачиш свіжопофарбовані, без тріщин, стіни, сучасний лінолеум на підлозі, світлі вікна... І все це, розуміємо, «не за щучим велінням», і коштує не одну сотню тисяч гривень.

Це підтвердила і наш гід — медичний директор райлікарні Людмила Непомняща.

— На це пішов не один місяць, — розповідає Людмила Анатоліївна. — Торік, наприклад, розробили проєкт поточного ремонту рентгенологічного кабінету. Кошти на цей ремонт повинні були надійти з обласного і районного бюджетів, а також від організації-партнера нашого медичного закладу. Такі умови…

— Спробуй того партнера знайти…

— Вже не один рік таким партнером лікарні виступає ТОВ «Новопетрівське», яке очолює людина в наших краях відома і знана — Павло Шмигирівський. Половину коштів (а це понад 371 тисяча гривень) надійшло із області, майже 330 тисяч дав район, решту виділило ТОВ «Новопетрівське». Лікарня взяла участь у конкурсі проєктів розвитку територіальних громад сіл, селищ, міст області. І цей проєкт, на нашу радість, вийшов переможцем, він практично уже повністю реалізований нинішнього року. Як бачите, ремонтували лікарню із застосуванням сучасних будівельних матеріалів, зокрема керамічної плитки, «теплого» лінолеуму…

Зараз одне з головних завдань (уже на наступний рік) — «начинка» сучасним, не гіршим, ніж у Києві чи Херсоні, обладнанням рентгенологічного кабінету. В наших планах — придбати комп’ютерний томограф. У нашу лікарню їдуть мешканці сіл не лише нашого району, а й сусідніх — Великолепетиського, Іванівського, Верхньорогачицького. В двох останніх закриті пологові відділення, тому породіль везуть до нас.

— А де ж томографію роблять зараз?

— У Каховці, Херсоні, Мелітополі Запорізької області.

Аби прискорити придбання томографа, ми написали під нього новий проєкт — «Турбота про життя», — додає Людмила Непомняща. — Він уже внесений до переліку тих, що фінансуються державним Фондом регіонального розвитку області на 2020 рік. Загальна вартість проєкту — 8 мільйонів 987 тисяч гривень.

Цього року, до речі, завдяки одному з двох виграних проєктів до нашої лікарні «добралася» сучасна ультразвукова діагностика з датчиками вартістю два мільйони гривень. У всіх цих радісних для нас і для пацієнтів змінах, які відбулись і будуть відбуватися, велика заслуга керівника нашої лікарні Геннадія Івановича Гомона.

Людмила Анатоліївна згадала на початку розмови ТОВ «Новопетрівське». Заступник його керівника Микола Шмигирівський, який чимало зробив для центральної лікарні, будучи керівником району, перейшовши на «вільні хліба», не забуває про лікарню. Він часто заходить до медиків, обговорює проблеми закладу, пропонує шляхи їх розв’язання.

— Гріх забувати, адже все це робиться для людей! — каже Микола Павлович. — Перед цим ми допомогли відремонтувати фізіотерапевтичний кабінет. Скориставшись нагодою, я запросив завітати до медиків голову нашої обласної адміністрації Юрія Гусєва. Потім Юрій Веніамінович побував тут ще раз і пообіцяв допомогти вирішити вкрай насущні питання. Можна було б із нашого боку більше допомагати медицині, якби нас «дикий» ринок не обкрадав. Та й то… Щороку як мінімум 50-60 тисяч гривень коштів наше підприємство на медицину віддає. Не враховуючи різних інших невідкладних послуг, ремонту тієї ж свердловини, наприклад. Бути партнером медиків нам, виробничникам, сам Бог велів!

Вдячні нижньосірогозькі медпрацівники і директорові ТОВ «Жовтневе», що в Рубанівці Великолепетиського району, Вікторові Пагубі. Вдячні всім, хто вважав і вважає, що охорона здоров’я — діло справді всенародне.

Так було, і так має бути!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки домовилися
Читати
Вибори як нав’язлива ідея
Читати
Готові відмовитися
Читати
Матеріальні втрати
Читати
Запрацювала нова митниця
Читати
Хто найбільший забруднювач
Читати
Все в сім’ю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове