Архів
Вівторок,
10 грудня 2019 року

№ 96 (19743)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Заповітне

Повернення через сто років

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

ІСТОРИКИ, краєзнавці та священнослужителі Жмеринки повернули із забуття пам’ять про активного учасника становлення української державності початку ХХ століття Антонія Матеюка — протопресвітера, головного військового священика дієвої армії УНР, генерал-хорунжого та члена центральної Ради УНР.

Ініціатором дослідження життєвого шляху отця Антонія став настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України Сергій Мельник. Йому вдалося встановити, що Антоній Матеюк був родом із Холмщини (нині — територія Польщі), безперечно і віддано служив справі боротьби за незалежність України. Так сталося, що, відступаючи, війська УНР залишили хворого на тиф священика в жмеринській лікарні, а коли місто захопили білогвардійці — вони його розстріляли. Це було в листопаді 1919 року. На жаль, до сьогодні не відомо, де покоїться прах генерал-хорунжого.

Віддаючи данину шани Антонію Матеюку, у церкві, де служить отець Сергій, днями було урочисто відкрито меморіальну дошку на його честь. На церемонію із вшанування пам’яті священика прийшли не лише прихожани храму, а й місцеві активісти, депутати Жмеринської міськради.

До речі, за 23 роки служби в храмі Різдва Пресвятої Богородиці отець Сергій перетворив його на своєрідну історичну меморіальну стелу з пам’ятними дошками видатним людям і подіям минулого, пов’язаним із містом і районом. Тут є посвята воїнам Першої світової війни, героям визвольної війни 1918-1921 р.р. Української Народної Республіки та Української галицької армії, святому новомученику, митрополиту Київському та всієї України, колишньому міському священику і учителю жмеринської гімназії Миколі Борецькому, козацький хрест воїнам-захисникам України і меморіальна дошка винахіднику польової кухні, нашому земляку Антону Турчановичу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки домовилися
Читати
Вибори як нав’язлива ідея
Читати
Готові відмовитися
Читати
Матеріальні втрати
Читати
Запрацювала нова митниця
Читати
Хто найбільший забруднювач
Читати
Все в сім’ю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове