Архів
Вівторок,
10 грудня 2019 року

№ 96 (19743)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Багато галасу даремно

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Нинішня влада «слуг народу» разом із правоохоронцями всіх рангів обіцяла з усіх сил боротися з корупцією. Але на ділі бачимо інше: багато викриттів оборудок різного штибу і гнівного галасу навколо них, а «посадок» злочинців, спійманих на гарячому, катма.

ТЕ САМЕ можна сказати і про стражів законності на місцях, зокрема в Дніпропетровській області. Тут останнім часом виявлено кілька вкрай зухвалих злодіянь корупціонерів, через дії яких постраждали фермери. Але чи вдасться їх кинути за ґрати — не відомо.

Криворізький філіал Дніпропетровського апеляційного суду розпочав слухання за позовом фермера Олександра Ляховенка з села Володимирівка Апостолівського району. Позов, адресований Національній поліції, прокуророві й суддям, зумовлений корисливими діями правоохоронців. Іншими словами — відбулася нахабна змова з метою викрадення урожаю, вирощеного фермером. Відповідачами до суду викликано слідчу Апостолівського відділення Національної поліції Катерину Фалько, начальника Апостолівського відділення місцевої прокуратури Микиту Шпоньку, прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Ірину Мельниченко, а також суддів Апостолівського райсуду Наталію Семенову та Наталію Хоруженко. Дивно, що цієї участі змогла уникнути суддя Орджонікідзевського міського суду Руслана Гукова, яка свого часу «не знайшла підстав» для задоволення позову голови СФГ «Дарина» Олександра Ляховенка.

Як же правники ошукали сільського трударя?

Пошуки справедливості фермер розпочав давненько. У липні 2012-го чи то на замовлення Апостолівської РДА, чи їй у «поміч» районний відділ поліції раптово порушив питання про вилучення земельної ділянки з постійного користування громадянина К. у зв’язку з його смертю. Така ситуація для селян не нова: після смерті засновника (першого голови фермерського господарства), якому свого часу наділ був наданий у постійне ведення, зажерливі місцеві керманичі бігом кидаються забирати у спадкоємців земельні ділянки, щоб нібито повернути їх державі. Мовляв, передання у спадщину прав на володіння землею давно скасовано. У подальшому, як показує життя, прикриваючись словами про інтереси суспільства, нечесні захоплювачі торгують землею на свою користь.

Олександр Ляховенко у Володимирівці успадкував СФГ покійного тестя, а разом із цим і право на користування 34,7 га землі. Проте на заваді йому стали місцеві «вожді». Поживитися, відібравши у фермера землю, вирішили тут не лише чиновники, а й нечесні працівники правоохоронних органів. Порізно і разом названі вище слуги закону надумали накласти арешт на 120 тис. тонн вирощеного фермером урожаю пшениці та ячменю, назвавши конфісковане збіжжя речовими доказами правопорушення, нібито скоєного Ляховенком. Не минуло й місяця, як це збіжжя зникло. Згідно з липовими документами, воно згнило. Однак справжні документи засвідчили оборудку корупціонерів місцевого штибу. Така собі фірма «Агроліга» купила силоміць відібране у фермера збіжжя, а потім «речовий доказ» негайно перекупила інша компанія — «Агроліга-2017». Обидві фірми належать одному підприємцю-ділку, давньому поплічнику місцевих правоохоронних служб у шахрайських оборудках Костянтину Борисенку з Кривого Рогу. Словом, корупціонери відібрали у фермера збіжжя, вирощене власними коштом і працею, і продали, поділивши виручку між собою.

Які ж перспективи позову Олександра Ляховенка? За словами його адвоката Олександра Кононенка, апеляційний суд затребував матеріали кримінальної справи, яка була порушена проти фермера, аби з’ясувати підстави її виникнення. Однак насторожує те, що наступне засідання суду призначене аж на середину січня наступного року. Не секрет — так учиняють, коли хочуть судове слідство звести нанівець. Не на користь фермера й інший факт. Донедавна прокурор Ірина Мельниченко жила й працювала у Кривому Розі, де й відбувається суд. А тепер Апостолівська районна міграційна служба на запит адвоката повідомила, що вона перебуває за межами України…

Виникає сумнів, чи буде доведена до логічного кінця іще одна резонансна справа. Прокуратура Дніпропетровської області оголосила в розшук державного кадастрового реєстратора, якого може… не існувати. Тож і спіймати його навряд чи вдасться, а от окреслити коло посадових осіб, імовірно причетних до цієї дивовижної оборудки, не складно.

До такого шахрайства вдавались у різних регіонах країни. На початку нинішнього року працівники Головного управління Держгеокадастру області, змовившись між собою та із невстановленими особами, на основі підроблених документів, зокрема паспорта громадянина України, призначили на посаду державного кадастрового реєстратора вигадану людину, оформивши на неї ключ-дозвіл до Державного земельного кадастру. «Реєстратору» з бюджету ще й виплачували заробітну плату.

Обласна прокуратура свідчить про виявлення 14 фактів незаконної реєстрації фальшивим держреєстратором земельних ділянок комунальної власності загальною вартістю 30 мільйонів гривень. Сума немаленька, але, вочевидь, це нікого не насторожило — підозри керівникам обласного управління Держгеокадастру й досі не оголошені.

До речі, обласна асоціація фермерів і приватних землевласників наголошує, що викрита злодійська схема не нова. Неіснуючі держреєстратори «працювали» і в інших областях. З’явитися на світ без участі Міністерства юстиції України вони навряд чи змогли б. Може, тому у всіх випадках правоохоронці, як кажуть, шукають вітру в полі…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки домовилися
Читати
Вибори як нав’язлива ідея
Читати
Готові відмовитися
Читати
Матеріальні втрати
Читати
Запрацювала нова митниця
Читати
Хто найбільший забруднювач
Читати
Все в сім’ю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове