Архів
Вівторок,
10 грудня 2019 року

№ 96 (19743)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Жодних поступок агресору!

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

На фото автора: акція на майдані Незалежності в Києві.

Учора в Парижі мала відбутися зустріч у нормандському форматі. На момент верстки газети Офіс Президента підтвердив, що «сьогодні Володимир Зеленський зустрінеться з лідерами Німеччини, Франції та Росії, щоб обговорити можливі кроки до встановлення миру на Донбасі». Також стало відомо, що після зустрічі «четвірки» мають відбутися окремі переговори президентів України та Росії.

НАПЕРЕДОДНІ, у неділю, близько 25 тисяч українців (поліція нарахувала лише 8) зібралися на акцію «Червоні лінії для Зе». Цьому передувала спільна заява лідерів опозиційних парламентських фракцій — «Європейської солідарності», «Батьківщини» та «Голосу», а також представників партії «Свобода» про п’ять «червоних ліній», «порушення яких завдасть непоправної шкоди Україні»: жодних компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації; жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу; жодних політичних дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і деокупації, а саме: виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном; жодних компромісів щодо деокупації та повернення Криму в Україну; жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

На початку акції її учасники, що зібралися навколо сцени під стелою Незалежності, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих на Донбасі. Серед запрошених до промов були екс-голова Верховної Ради Андрій Парубій, народні депутати Інна Совсун і Ахтем Чийгоз, колишній народний депутат Андрій Іллєнко. Лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук на акції був, однак на сцену не вийшов. Керівник «Батьківщини» хоч і підримала в парламенті окреслення застережних «червоних ліній» для Зеленського, проте на Майдан не прийшла.

Після того як віче закінчилося, частина його учасників з песимістичними передчуттями рушила під стіни Офісу Президента, де встановили сцену та намети, чекаючи на результати зустрічі в Парижі. Без штовханини із поліцією не обійшлось, але врешті-решт активісти залишилися ночувати в наметах.

Подібні акції відбулись і в багатьох інших містах України. Зокрема, у Харкові, на майдан Свободи вийшло півтисячі учасників, що для цього міста можна вважати багатолюдним зібранням.

— ОРДЛО може розповзтися територією Лівобережної України чи й далі, — емоційно говорить настоятель храму Івана Богослова ПЦУ Віктор Маринчак. — Молячись за справедливий мир, ми молимося за розпад «імперії зла» — за нашу перемогу та поразку противника.

Учитель історії однієї з харківських гімназій Ігор Соломатін ділиться почуттями, які сповнили його після мітингу.

— Ми переможемо в цій нелегкій боротьбі,— переконаний він.— І хоча в Харкові учасників було не дуже багато — чоловік 500, все ж, здається, ми зараз сильні як ніколи раніше.

На зібранні виступали ветерани АТО, які наголошували, що вони налаштовані рішуче, і у разі, якщо Володимир Зеленський капітулює, готові до акцій непокори. Мітинг, утім, пройшов мирно, ніхто нікому не погрожував. Просто «червоні лінії» були проведені чітко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Таки домовилися
Читати
Вибори як нав’язлива ідея
Читати
Готові відмовитися
Читати
Матеріальні втрати
Читати
Запрацювала нова митниця
Читати
Хто найбільший забруднювач
Читати
Все в сім’ю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове