Архів
П’ятниця,
29 листопада 2019 року

№ 93 (19740)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Грошові «реформатори»

Олег ГРИГОРЕНКО.

Черкаська область.

ДНЯМИ до пенсіонерки, яка мешкає в одному з сіл Черкаського району, зателефонувала незнайома жінка. Втім, вона одразу представилася працівницею соціальної служби. Спочатку запитала, чи немає у співрозмовниці проблем із доставлянням пенсії. Почувши, що на це нарікань немає, поцікавилась, чи знає пенсіонерка про упровадження з 25 жовтня нової 1000-гривневої купюри. Господиня чула вже цю новину, тож це її не насторожило. Тим часом соціальна працівниця спитала, чи не проти вона, щоб до неї «завітала соціальна служба разом із банківськими робітниками» пояснити деякі нюанси грошової реформи. Старенька дала згоду.

Незабаром на порозі її хати постали незнайомі чоловік і жінка. Поцікавившись життям-буттям, «службовці» завели мову про грошову реформу. Зокрема, настрахали, що невдовзі купюри 100 гривень узагалі зникнуть, як монети одна, дві і п’ять копійок, а 200 та 500 гривень потрібно буде обміняти. І зробити це можна буде лише в банківській установі. Але, мовляв, якщо у господині є старі банкноти, вони готові зараз внести їхні номери у банківській реєстр. Тоді, мовляв, їй не потрібно буде звертатися до банку — гроші їй зможуть обміняти соціальні працівники.

Пильність зазвичай обережної самотньої жінки була так заколисана уважним до неї ставленням, що вона дістала зі сховку заповітний вузлик із гривнями, які збирала. Гості тут же сказали, що «треба все зробити, як того вимагає закон». У присутності господині ретельно переписали номери всіх її «старих» 200- та 500-гривневих купюр, а потім (знов же при ній) заховали їх у великий конверт, який заклеїли. Мовляв, тепер вона може бути спокійна за ці грошові знаки, адже вони вже «в банківському реєстрі», тож у разі реформи не буде жодних проблем з їх обміном. Затим квапливо відкланялися, сказавши, що їм треба ще до інших пенсіонерів зайти…

Як тільки за візитерами зачинилися вхідні двері, бабуся відкрила конверт. І від розпачу ухопилась за серце: там, де щойно лежала пачка 200-гривневих купюр, були самі акуратно нарізані папірці. Кинулась за ворота, щоб повернути злодіїв, проте побачила лише куряву від їхнього авто. Одразу зателефонувала у сільраду, поліцію. Злодіїв кинулися шукати, проте їх уже й слід прохолов.

На жаль, подібні випадки — ошуканства довірливих літніх людей на гроші під приводом нібито грошової реформи — стали прикметою сьогодення. Схеми вигадують найрізноманітніші. А найголовніше, що не починають одразу з грошей, а розпитають про проблеми, життя-буття. Поспівчувають, знайдуть підбадьорливі слова. Так і втираються людям у довіру.

Яку пораду можна дати? Лише одну: ніколи не впускайте незнайомих вам людей до своєї оселі, під яким би приводом ті не напрошувалися і ким би не представлялися. А якщо впускаєте, то бодай не соромтеся уважно роздивитись їхнє посвідчення особи. Хоча б на предмет того, чи насправді відповідає воно тому, ким вони представляються.

Годі вже казати, що ніякої грошової реформи у країні не оголошувалося і не передбачається. Якщо і вивели з обігу грошові знаки, то лише 1,2 і 5 копійок. Оце й уся грошова реформа, яка аж ніяк не пов’язана із упровадженням 1000-гривневих купюр.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Знову на газову «голку»?
Читати
Запевняють: тарифи не зростуть
Читати
Почалася «зачистка» невгодних
Читати
Готуйтесь до нових грошей
Читати
З лікарняними проблема
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове